2009-08-27 13:48:32• hírek • Gozner Gertrud

Kevesebb engedélyt adnának ki

Románia Hivatalos Közlönyében hamarosan megjelenik egy határozat, amely szigorúbb feltételekhez kötné a magán sofőroktatók működési engedélyének a kibocsátását.

Szatmár megyében kétszáz oktatót tartanak nyilván, ezek 40 százaléka magánvállalkozóként tanítja vezetni a leendő sofőröket. A megyében jelenleg 20 sofőriskola működik, 8 vállalkozásnál amatőr és professzionális autóvezetőket is képeznek, 12 suli pedig kizárólag az amatőrökre szakosodott.

Az utóbbi hónapokban az a hír járta, hogy a magánoktatók teljesen elveszíthetik az engedélyüket, holott valójában néhány feltételen szigorított a hatóság. Ioan Filip, a Közúti Hatóság felügyelője szerint az erről szóló új jogszabály június 11-én lépett érvénybe, és hamarosan, az elkövetkező napokban meg fog jelenni a Hivatalos Közlönyben.

Az új határozat szerint a magánoktatónak legalább három éves vezetői-oktató tapasztalata kell legyen, az utóbbi három évben nem lehetett felfüggesztve a jogosítványa, nem követhetett el semmiféle bűncselekményt, vagy kihágást, saját személygépkocsival kell rendelkezznie, valamint köteles szerződéses viszonyban állnia egy sofőriskolával, ahol az oktatás elméleti oldala folyik. Ezen kívül rendelkeznie kell érvényes orvosi- és pszichológiai alkalmassági vizsgálattal, érvényes bejegyzett vállalkozással a cégbíróságon, illetve járműoktatói vizsgával.

Szatmár megyében a húsz bejegyzett sofőriskola keretén belül 137 oktató dolgozik. Rajtuk kívül még 76 magánoktatót tartanak nyilván, akiknek egy része nem felel meg az új követelményeknek. -Azok, akik nem tesznek eleget az új határozatnak vagy csatlakoznak munkakönyvvel egy iskolához, és megszerzik a három év régiséget, vagy más munka után nézhetnek, más lehetőségük nincsen - fejtette ki a közúti hatóság felügyelője.

-Mi nem utasítunk vissza egyetlen kérvényt sem, mert az illető egy magánoktatónál végezte a gyakorlati vezetést, ők ugyanolyan elbánásban részesülnek és megkaphatják a hajtásit, mint a sofőriskolák végzettjei - magyarázta Ioan Cimpeanu, a Szatmár Megyei Gépjárműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Közszolgálat irodavezetője. Cimpeanu hozzátette: amint megjelenik a közlönyben a határozat, a magánoktatónak tilos lesz új jelentkezőket fogadniuk , ha mégis megtennék a jogosítvány kibocsátó iroda nem veszi be a náluk tanult diákok jogosítvány igénylését - tette hozzá.


Több tucat magánoktató veszítheti el az engedélyét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: