2013-09-09 16:37:10• hírek • Kocsis Zoltán

Kevesebb cég ment csődbe, mint tavaly, de Szatmár így is listavezető

Mind országos viszonylatban, mind pedig az észak-nyugati fejlesztési régió viszonylatában kijelenthető, hogy az idén kevesebb cég ment csődbe, mint a tavalyi év hasonló periódusában. Egy nemzetközileg vezető hitelbiztosító intézet szerint viszont aggodalomra ad okot, hogy egyre nagyobb cégek kerülnek csődközeli állapotba.

Az Országos Cégbíróság adatai szerint Szatmár megyében 2013 első felében 239 cég ellen indult csődlejárás. Ez a szám közel százzal kisebb, mint a 2012 első félévében regisztrált 341 cég. Értelemszerűen a törvényszék elé kerülő csődeljárással kapcsolatos esetek száma is visszaesett 1247-ről 1148-ra.

Az észak-nyugati fejlesztési régióban ezzel együtt is Szatmár megye foglalja el a nem kívánatos első helyet a csődbe ment cégek és az aktív cégek számarányát figyelembe véve. Szám szerint ugyan Kolozs megyében 337 cég ment csődbe, ám ott az aktív cégek száma is jóval magasabb. Ami a többi megyét illeti, Beszterce-Naszódban 185, Máramarosban 171, Szilágyban pedig 82 cég ment csődbe az idén.

Nem csak Szatmár megyében, de országosan is megfigyelhető a csődbe ment cégek számának csökkenés: a közel 10%-os visszaesés 12.789 csődbe ment céget jelent. Mindezt öt olyan egymást követő év után, amikor a csődeljárások száma folyamatosan nőtt.

Mindezt örömteli is nevezhetnénk, a Coface hitelminősítő cég adatai azonban nem túl derűsek. A világ egyik legnagyobb hitelminősítője arra hívja fel ugyanis a figyelmet, hogy Romániában kevesebb cég ment ugyanis csődben az idei első hat hónapban, egyre nagyobb vállalatok kerülnek azonban a fizetésképtelenség közelében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: