2008-10-31 14:25:53• hírek • Szatmar.ro

Kevesebb az adósság, mint azt közölték

 

Románia adóssága nem 60 milliárd euró, hanem csak 11 milliárd.

Románia elnöke október 30-án kijelentette, hogy Románia köztartozása csupán 11 milliárd euró és nem 60 milliárd, ami egy alsó határnak felel meg. Majd hozzátette, hogy a Standard&Poor társaság helytelenül mutatta be Románia helyzetét, amikor rangsorolta.

 

Basescu elnök rámutatott arra a tényre, hogy a Standard&Poor lefokozta Romániát a „BB+"-ról „BBB-ra" a valutaalapú, hosszútávú kölcsönök alapján. Majd elmondta, hogy a felmérő társaság tiszteletreméltó, azonban tévesen mutatta be az ország helyzetét.

Az államelnök azt is elmagyarázta, hogy a felmérő társaság nem a közadósságokat vette alapul, hanem a privát tartozásokat is, s így jutottak el a 60-62 milliárd eurónyi összeghez. A privát adósságokat nem az állam köteles kifizetni, hiszen az ilyen jellegű szerződéseket nem az állam garantálja.

Basescu véleménye szerint a közadósság nagyon alacsony szintű. Sőt, azt is elmondta, hogy Románia 27 milliárd euró valutatartalékkal rendelkezik, amelyhez még hozzáadódik 100 tonna aranyfedezet is- írja az Impulzus.ro hírportál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: