2018-06-11 11:12:50• hírek • Bede Emőke

Kevesebb autót, több zöldterületet a városközpontba!

Hétfőn rendhagyó sajtótájékoztató keretében számolt be a város vezetősége mindazon tervekről, melyeknek elsődleges célja, hogy csökkentse a városközpontban mérhető szén-dioxid mennyiségét, illetve, hogy gyalogos- és biciklibaráttá tegye a város régi és új központját.

A terveket Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser mutatták be, de a sajtótájékoztatón természetesen jelen voltak a tervezők is, akiknek nem kevés munkája van ezekben. Mint elhangzott, Szatmárnémeti régi és új központja két külön projektnek köszönhetően újulhat meg, előbbire négy, utóbbira három millió eurót szeretne lehívni az önkormányzat.
 

Ami a régi központot, tehát a parkot és az ezt körülölelő zónát illeti, a legfontosabb változás kétségkívül a körforgalom felszámolása lesz, ugyanis szeretnék kizárólag a gyalogosok és a kerékpárosok rendelkezésére bocsátani ezt a területet. Az autósforgalom épp csak érinti majd a régi körforgalmat: a Várdomb (Decebal) utcáról érkezők továbbhaladhatnak az Eötvös (Cuza Voda) felé. A tömegközlekedési vállalat autóbuszai és a mentők, tűzoltók természetesen továbbra is behajthatnak majd. Sajtói kérdésre Maskulik elmondta, előzetesen készítettek egy hatástanulmányt az autós közlekedésre vonatkozóan, ennek köszönhetően konkrét és működőképes elképzelésekkel vágnak majd bele a felújításba. Továbbra is gond nélkül lehet majd a Traian sugárúton és a Széchenyi utcában közlekedni, és a kettő közti összekötettés is meg lesz oldva.


A parkban is jelentős változtatásokra lehet majd számítani, többek között a Fehér Házat és az Északi Színházat egyetlen, egyenes járdával kötnék össze. Emellett külön zónát alakítanának ki a gyerekek, az idősek és a kereskedelmi egységek számára, de a zöldterületek nagyságát is jelentősen megnövelnék, valamint mindent egy szintbe hoznának, azaz sem a bicikliket, sem a babakocsikat nem kell majd lépcsőkön emelgetni.
 

A második projekt a város újközpontját érinti. Ebbe beletartozik az Október 25. téren átvezetett bicikliút kivitelezése, a Közigazgatási Palota előtti szökőkút felújítása és egy olyan rendezvénytér kialakítása, hol bátran lehet nagyobb eseményeket is szervezni. De javítanák a járdákat és a közvilágítást is, azaz 21. századi arculatot kölcsönöznének az amúgy 20. századi hangulatot idéző újközpontnak.

 

Mint azt Kereskényi Gábor elmondta, a tervezők feladata nem volt könnyű, ugyanis olyan területeket kellett újragondoljanak, melyek amúgy elég markáns jegyekkel rendelkeznek. A projektek kidolgozásakor a szakemberek ezekre is tekintettel voltak, s úgy gondolták újra a központot, hogy a sajátosságok ne vesszenek el. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett az is kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy a szatmáriak és az ide látogató turisták olyan régi és új központot kapjanak, melyekben kellemesen el lehet tölteni néhány szabad percet, órát.
 

A projektek finanszírozása a Regionális Operatív Program 2014-2020 segítségével valósulhat meg, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor akár már az év végére sikerülhet kijelölni egy kivitelező céget, a voltaképpeni munka pedig 2019-ben rajtolhat el.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: