2015-05-28 19:45:57• hírek • Szatmár.ro

Kevesebb adót fizetnek a cégek, amelyek az év elején fizetnek

RMDSZ-PNL összefogással sikerült elérni, hogy a jövő évi adójukat 2016. március 16-ig befizető cégek komoly kedvezményt kapjanak.

A csütörtökön megtartott városi tanácsülésen az RMDSZ és a PNL tanácsosainak sikerült összefogniuk és egy gazdaságélénkítő, cégeket segítő határozatot elfogadniuk úgy, hogy a végén már a PSD is velük szavazott. A tervezetben az szerepelt, hogy azok a cégek, amelyek a helyi adóhivatalba befizetik majd a jövő évi járandóságukat 2016. március 31-ig, öt százalékos kedvezményt kapnak. Adrian Albu és Maskulik Csaba azt javasolták, hogy ezt az összeget 10 százalékra kellene emelni.

A polgármesternek és a PSD tanácsosainak láthatóan nem tetszett az ötlet: Coica ki is jelentette, hogy ez az intézkedés előreláthatóan nagy űrt generálna a városi költségvetésben. Az adóhivatal képviselője is kötötte az ebet a karóhoz: az 5 százalékos engedmény még rendben van, de a 10 százalékos kedvezményből baj lehet: a költségvetésben keletkező hiányt pedig nehéz lesz pótolni. "Majd egy zenekarral kevesebbet hívunk a városnapokra" - ironizált Butka Gergely.

Az RMDSZ-es tanácsosok indoklása szerint szinte lehetetlen az 1 vagy 2,5 millió lejes hiány kialakulása az intézkedés következtében. Az adóhivatal számításai ugyanis arra vonatkoztak, hogy ha az említett dátumig az összes cég élne a lehetőséggel, akkor alakulna ki a nagyobb hiány. Ám az a tapasztalat, hogy a cégek negyede sem használja ki az ilyen kedvezmény-lehetőségeket. A tavalyi évben a kedvezményes időszakban a cégektől befolyt összeg a 24 százaléka volt az összes cég éves adótartozásának. "Ez lehet, hogy emelkedik egy picit, de legtöbb 600 ezer lejes hiány alakulhat ki a 10 százalékos kedvezmény bevezetésével" - mondta Maskulik.

A magyarázatot követően a PSD tanácsosai is megszavazták először a módosító indítványt, majd a határozattervezetet is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: