2016-09-29 22:29:42• hírek • Szatmár.ro

Kevesebb a határsértő, de több a Szatmár megyében élő külföldi

876 azon külföldi állampolgárok száma, akik ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel, de Szatmár megye területén élik mindennapjaikat.

„Románia továbbra is tranzitországnak számít, mind a drog-, mind az embercsempészet tekintetében, és bár a csempészútvonalak folyamatosan változnak, mindig továbbvezetnek a román területről" - fogalmazott a Szatmár Megyei Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) gyűlésén Maxim Vasile, a szatmári határrendészet főfelügyelője.

Mint rövid összefoglalójában rámutatott, Szatmár megye mindkét határszakaszán jelentősen csökkent az illegális határátlépések száma, ugyanis míg  2014-ben 200, 2015-ben pedig 70 határsértőt fogtak el, addig idén 57-et. A főfelügyelő nyomatékosította azt is, a határsértők csak töredéke menekült vagy migráns, legtöbbjük cigarettacsempész, illetve olyan személyek, akik véletlenül és tudtukon kívül lépik át az országhatárt - például mezőgazdasági területeken, munkavégzés, vagy főleg az erdős területeken kirándulás közben. Természetesen minden véletlenség és jóhiszeműség ellenére ők is határsértőknek minősülnek és az ilyen esetekben szokásos törvényes procedúra alól ők sem mentesülnek.

Azt pedig, hogy Szatmár megye területén pontosan hány külföldi állampolgár éli mindennapjait Chindris Marian, a megyei bevándorlási felügyelőség munkatársa ismertette röviden, rámutatva arra is: ha nem is jelentős mértékben, de 2015-höz viszonyítva valamennyivel nőtt ezen állampolgárok száma, mely most 876.

Közülük 282-en nem európai uniós tagországokból érkeztek (főleg a Moldovai Köztársaságból, Ukrajnából, Törökországból és Kínából) és 68-an állandó, míg 214-en ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Az Európai Unió területéről érkezett 594 személy közül 36 rendelkezik állandó, 558 pedig ideiglenes tartózkodási engedéllyel, valamennyien munkájukkal kapcsolatban, valamint családegyesítés okán laknak a megyében. Legtöbbjük Magyarországon, Olaszországban és Németországban „őshonos", de vannak közöttük dán, francia és portugál állampolgárok is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: