2017-01-30 15:05:33• hírek • Agerpres.ro

Kevés szemetet termelünk, de azt nem dolgozzuk fel

Kevesebb mint 300 kilogrammos egy főre eső hulladéktermeléssel Románia és Lengyelország az utolsó helyen áll, míg Dánia lakossága termeli a legtöbb szemetet (789 kilogramm jut egy lakosra) az Európai Unióban - derül ki az Eurostat által hétfőn közzétett adatokból.

Uniós szinten egy lakos átlagos hulladéktermelése 477 kilogramm, azaz 9 százalékkal kevesebb, mint 2002-ben, amikor 527 kg jutott egy főre. 2014-hez képest viszonyítva viszont nőtt a háztartási hulladék mennyisége, amikor 474 kilogramm/fő volt az átlagtermelés.

2015-ben az Európai Unióban a háztartási hulladék 29%-át hasznosították újra, 28%-ot szeméttárolókba raktak le, 26%-ot elégettek és 17%-ból komposztot készítettek. Németországban a hulladék 68 százalékát újrahasznosították vagy komposztot készítettek belőle. Ausztriában és Szlovéniában a hulladék 58%-át , Belgiumban 55%-át, Hollandiában 52%-át dolgozzák fel.

A 2014-es felmérések alapján Romániában az újrahasznosított vagy komposztált hulladékmennyiség aránya nulla volt.

Az EU tagországaként 2020-ig Romániának egy sor előírást kell teljesítenie a hulladék újrahasznosítással kapcsolatban. Az országnak a hulladék (papír, fém, műanyag, üveg) 50%-át kell újrahasznosítania, az építkezésekből és bontásokból származó törmeléket 70%-ban kell újra feldolgozni, a kereskedelemben értékesített csomagolóanyagok 60 százalékát ismét fel kell használni valamilyen formában. Továbbá Romániának el kell érnie, hogy az egy főre eső újrahasznosított elektronikai hulladék aránya 4 kg/lakos legyen, és a biohulladékot külön gyűjtse a lakosság. (AGERPRES)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: