2014-01-29 17:52:32• hírek • Czinzel László

Kevés szatmári hiszi magát Napóleonnak, de nő a depressziósok száma

A szatmáriak körében a leggyakoribb mentális betegség a depresszió, ami testi betegségek kialakulását is segíti. Mivel hatékonyan kezelhető, kevés a kettős személyiségű és mániákus személy és anorexiás lányokból is egyre kevesebb van, mert lassan megváltozik a divatlapokban megjelenő nőideál. Dr. Virgil Enatescuval beszélgettünk.

Folyamatosan nő a depressziósok száma Szatmár megyében, a jelenség pedig igazodik a világ-szintű tendenciához - az előrejelzések szerint 2030-ra a Föld lakosságának 80 százaléka szenved majd ebben a lelki betegségben - tudtuk meg Dr. Virgil Enatescu pszichiátertől. Szerinte a legnagyobb gond az, hogy a lelki betegség testi elváltozásokhoz vezet, közrejátszhat infarktus, diabétesz, elhízás, magas vérnyomás és reuma kialakulásában is. Persze a depresszióra is van gyógyszer, viszont sokan nem vallják be maguknak, hogy betegek és orvosi segítségre van szükségük - mondja az elismert pszichiáter.

A szatmáriak körében gyakori még a pánikroham - ám jóval elmarad a depressziósok száma mögött az ebben szenvedők száma. A betegség tüneteit sokáig kálcium-hiányra fogták, csak 1981-ben ismerték el külön betegségként.

Régebben gyakoribb volt Szatmár megyében a tudathasadásos megbetegedés is - ha a beteggel orvoshoz fordulnak, akkor a tünetek gyógyszerhasználattal eltűnnek. Ezért nem nagyon tudni olyan személyekről, akik akár Napóleonnak vagy más személynek képzelik magukat.

Mániákusok Szatmár megyében

A pszichiáter beszélgetésünk során felelevenített egy-két különösebb esetet is, ami Szatmár megyében történt. Az egyik mániákus betegnek páldául az volt a képzete, hogy őt el akarják fogni és megölni. Ezért lakásának udvarán bunkert és föld alatti alagutakat épített, tele csapdákkal - egy busznyi csendőrre volt szükség, hogy ki tudják hozni a bunkerből - a családtagok kérésére. Mindez az 1990-es években történt.

"Volt olyan is, hogy egy üldözési mániás beteg a pszichiátriáról szökött meg. A vasútállomáson tartóztatták fel, amikor pedig megérkezett a mentőautó érte, azonnal odarohant és beugrott az autóba. - Ha tudom, hogy ennyi bolond van idekint, biztos, hogy nem szököm el a kórházból - mondta a rémült beteg" - meséli a pszichiáter.

A megyeközpont leghíresebb mániákusa Guszti volt - mondja Enatescu - akit különös öltözködéséről ismert mindenki. Az ő mániája az volt, hogy hatalmas ruhatárát minél több embernek meg akarta mutatni.

Szerencsejáték-függők és anorexiások

Az orvos az évek során találkozott komoly szerencsejáték-függőkkel is: volt olyan bankigazgató, aki eladta a lakását is és annak árát eljátszotta. Ma már ez is relatív könnyen gyógyítható.

Szatmár megyéből az elmúlt években anorexiás lányokat is kezelt. Mint megtudtuk, volt olyan súlyos eset, hogy a fiatal nő 35 kilósra fogyott. Mostanság már nem nagyon találkozni ilyen esettel, mert a nőideál lassan változik - már nem a csont és bőr modellek kerülnek a divatlapokba, ezért egyre kevesebben próbálnak azokra hasonlítani. "Érdekes, hogy az anorexia főleg a Szatmárnémeti környéki falvakban élő lányok körében volt gyakoribb" - magyarázza Dr. Virgil Enatescu.

Dr. Virgil Enatescu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: