2015-06-17 15:46:12• hírek • Szatmár.ro

Kevés a véradó, nagy a fogyasztás

Amikor csúcson a véradási kedv, 60-70 személy jelentkezik naponta, mostanában 20-25-en adnak vért.

Komoly vérhiánnyal küzd a Szatmár Megyei Vérközpont - beállt ugyanis a nyári szezon, amikor az emberek a mezőkön dolgoznak vagy utazgatnak, a véradást pedig ilyenkor hanyagolják. Doina Crisan szerint minden évben ez a helyzet, de most valahogy sokkal nagyobb a vér iránti kereslet, mint az elmúlt évek hasonló periódusában. Sok kérés érkezik a Szatmár Megyei Kórház nőgyógyászati, urológiai és onkológiai osztálya részéről, ők a legnagyobb fogyasztók.

Jelenleg 0.1-es és A2-es Rh+, AB4-es Rh- és B5-ös Rh- vérrel rendelkező donorokra lenne a legnagyobb szükség.

A Szatmár Megyei Vérközpont minden hétköznap 8.00 és 9.30 között várja a vért adni szándékozókat a Károlyi út 27 szám alatt található székhelyén. Szatmár megyei illetve Szatmár megyei tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket várnak. A közhiedelemmel ellentétben a vért adni szándékozó személy igen is ehet a művelet előtt, de csak könnyű ételeket. Javallott továbbá, hogy a donor 48 órával korábban ne fogyasszon jelentős mennyiségű alkoholt. Szintén fontos, hogy a két véradás között legkevesebb 60 napnak el kell telnie.

Crisan felhívja minden potenciális donor figyelmét, hogy a véradás által gyakorlatilag egy ingyenes analízist kap az illető személy.

Mindenki, aki vért ad, aznap szabadnapot kap munkaadójától, az intézménytől pedig további hét élelmiszerjegyet. Az ötödik véradás után 50%-os kedvezményt kap a donor a megyeszékhely tömegközlekedési vállalatától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: