2013-11-19 12:42:39• hírek • Szatmár.ro

Kevés a véradó, A II-es csoportú vérből van a legnagyobb hiány

Doina Crisan szerint a jó idő miatt maradnak távol egyelőre a véradók.

Szatmár megyében szinte egész évben vérhiány van, talán csak november és december azok a hónapok, amikor úgy megnő a véradók száma, hogy általában sikerül kielégíteni az egészségügyi intézmények igényeit. Ezt néhány hónappal ezelőtt nyilatkozta Doina Crisan, a Szatmár Megyei Vérközpont vezetője. Ám idén más a helyzet, sokkal kevesebben adnak vért november derekán túl mint az elmúlt években - tájékoztatott az igazgatónő.

Véleménye szerint a jó idő az oka annak, hogy elmarad az eddig megszokottól a véradók aránya. A mezei munkák elvégzéséhez az időjárás még ideális, sokan inkább azzal foglalkoznak, minthogy Szatmárnémetibe utazzanak és vért adjanak. Ez viszont azt jelenti, hogy a hideg idő beálltával sokkal több lesz a donor, decemberben nagy tömegre számítanak a vérközpontban.

Az igazgatónő mindenkit arra bíztat, hogy látogasson el a Szatmár Megyei Vérközpontba, ugyanis most A II. vércsoportú vérből van hatalmas hiány, de minden más típusú vérre is szükség van. Operációknál, daganatos betegek kezelésében is fokozottan fontos szerepet játszik a donorok által leadott vér.

A Szatmár Megyei Vérközpont minden hétköznap 8.00 és 9.30 között várja a vért adni szándékozókat a Károlyi út 27 szám alatt található székhelyén. Szatmár megyei, illetve Szatmár megyei tartózkodási engedéllyel rendelkező személyeket várnak. A közhiedelemmel ellentétben a vért adni szándékozó személy igen is ehet a művelet előtt, de csak könnyű ételeket. Javallott továbbá, hogy a donor 48 órával korábban ne fogyasszon jelentős mennyiségű alkoholt. Szintén fontos, hogy a két véradás között legkevesebb 60 napnak el kell telnie.

Minden 18 és 65 év közötti személy jelentkezhet, aki nem szenvedett hepatitiszben, tuberkulózisban, szifiliszben, maláriában, stb... A férfiaknak legkevesebb 60, a nőknek 55 kilogramm súlyúaknak kell lenniük.

Mindenki, aki vért ad, aznap szabadnapot kap munkaadójától, az intézménytől pedig további hét élelmiszerjegyet. Az ötödik véradás után 50%-os kedvezményt kap a donor a megyeszékhely tömegközlekedési vállalatától.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: