2009-07-15 16:43:36• hírek • Parajdi Andrea

Nőtt az érdeklődés a hőszigetelési program iránt

Tizennyolc szatmárnémeti lakótársulat iratkozott be a hőszigetelési programba július 15-ig, hogy megkaphassa az önkormányzati önrészt a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal 2010-es költségvetéséből. Liliana Magureanu, a Polgármesteri Hivatal Energetikai Irodájának vezetője elmondta: jó ha a felét sikerül belefoglalni a jövő évi büdzsébe.

Az országos hőszigetelési programba 2008-ban mindössze hat lakótársulat iratkozott be, akik idén már megkapták a kormány és az önkormányzat önrészbiztosítását is, összesen közel 3 millió lejt. A tömbházak hőszigetelésére már elkészültek a műszaki tanulmányok, így egy-két héten belül a munkálatokat licitre bocsájtják - tájékoztatott Liliana Magureanu, a Polgármesteri Hivatal Energetikai Irodájának vezetője.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak komoly erőfeszítésébe került, hogy 2008-ban tömbházakat vonjon be a hőszigetelési programba. Ebből a célból indították el a lakótársulatok számára a Tiszta város, Zöld város elnevezésű versenyt, amelynek a dobogós helyezettjeit azzal díjazta a városi tanács, hogy felvállalta az önrészeik különböző mértékű biztosítását. A három nyertes tömbházon kívül, végül még három lakótársulat beiratkozott a programba.

A hőszigetelési programot országos szinten szinte sehol sem kísérte túlzottan nagy érdeklődés. Ennek okán a kormány februárban módosított az önrész-hozzájárulásokon. Míg korábban 33 százalékos önrészt, 33 százalékos helyi tanácsi támogatást, valamint 34 %-os állami hozzájárulást határoztak meg, február óta immár 20%-ra redukálták a lakótársulatok, 30%-ra az önkormányzatok önrészét, és 50%-ra növelték a kormánytámogatást. Úgy tűnik, hogy ez az intézkedés a szatmárnémeti lakótársulatok körében is népszerű lett, hiszen a város jövő évi költségvetéséből 18-an akarnak támogatást kérni.

A Polgármesteri Hivatal Energetikai Irodája július 15-ig szabta ki a jelentkezési határidőt, azoknak a lakótársulatoknak, akik a várostól jövőre meg szeretnék kapni a hozzájárulást.

„Most nagyon nagy az érdeklődés a program iránt. Összesen 18 tömbház, azaz 650 apartman nyújtotta be az igénylését, tavaly mindössze 121 lakrész jelentkezett. Sajnos azt nem tudjuk garantálni, hogy mindegyik tömbház bele fog férni a 2010-es költségvetésbe" - mondja Liliana Magureanu, a Polgármesteri Hivatal Energetikai Irodájának vezetője. Mint megtudtuk egy szakemberekből álló bizottság dönti majd el, hogy a jelentkezők közül melyek azok a tömbházak, amelyek prioritást élveznek.

Minden olyan lakótársulat, amely ezután kíván jelentkezni a hőszigetelési programba leghamarabb 2011-ben kaphatja meg az önkormányzat önrész-hozzájárulását.


Tizennyolc szatmárnémeti lakótársulat iratkozott be a hőszigetelési programba
Liliana Magureanu, a Polgármesteri Hivatal Energetikai Irodájának vezetője


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: