2009-10-21 12:12:18• hírek • MTI

Kevés a mentőorvos Erdélyben

Gondot okoz a mentőorvosok hiánya Erdélyben, több megyében nem működik a román egészségügyi minisztérium által két éve bevezetett otthoni sürgősségi betegellátás sem, és szakemberek hiányában kihasználatlanul állnak az erre a célra szánt mentőautók - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

Az otthoni sürgősségi ellátásnak úgy kellene működnie, hogy a mentőszolgálathoz beérkező riasztás alapján az orvos eldönti: a beteget kórházba kell szállítani, vagy otthon is ellátható. Amikor a beteg lakására kell kimenni, a helyszínen kell véglegesen eldöntenie az orvosnak, hogy szükséges-e a korházi ellátás.

Ezt a fajta szolgáltatást a román Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti, a munkát pedig a mentőállomásnak és az egészségügyi igazgatóságnak kellene megszerveznie. A rendszer azonban nem működik, mivel nincs elegendő szakorvos, aki a nagy felelősséggel és kevés fizetéssel járó munkát elvégezné, a háziorvosok pedig nem vállalják a pluszfeladatot.

Szatmár megyében két éve állnak kihasználatlanul a mentőszolgálat otthoni beteggondozó részlegén azok a mentőautók, amelyeket a kormányprogram keretében kaptak meg. Az intézmény - vezetői szerint - akut emberhiánnyal küzd, így nincsen szakszemélyzete, amely a hiánytalanul felszerelt járműveket használhatná. A megyei mentőszolgálat vezetője korrupciót sejt a háttérben, mivel a gépkocsikat nem kérték a bukaresti egészségügyi minisztériumtól.

A program Hargita és Kovászna megyében is kudarcba fulladt. A két székelyföldi megye szintén négy-négy gépkocsija áll kihasználatlanul. A Kovászna megyeiek betegszállításra nem alkalmasak, csak az egészségügyi alkalmazottak utaztatására. A GPS-szel, rádióval és mobiltelefonnal is felszerelt járműveket egyszer sem használták az elmúlt két évben.


Nincs megfeleleő számú személyzet, akik a felszerelt járműfeket használhatnák
Nincs megfeleleő számú személyzet, akik a felszerelt járműfeket használhatnák


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: