2018-09-13 11:43:58• hírek • Nagy Tímea

Kevés a helyi önkéntes, nyakunkon az országos környezetvédelmi akció

A Let's do it, Romania! a legnagyobb országos társadalmi megmozdulás, amelynek a lelke és a motorja a "Viitorul in Zori" Egyesület.

A társadalmi megmozdulás részeként az országos hulladákgyűjtő akció, a Takarítás napja, először 2010-ben valósult meg, és azóta is szemmel láthatóan pozitív eredményekkel zajlik. Az elmúlt 8 évben Románia szerte mintegy 18000 tonna szemetet sikerült összegyűjteniük az akció résztvevőinek. Külön említésre méltó, hogy az összegyűjtött hulladék 47%-a újrahasznosításra is kerül.

 

Ez a bravúros eredmény a szorgalmas és elhivatott aktivisták nélkül azonban létre sem jöhetne. Az esemény mozgatórugója az a megannyi helyi önkéntes, akiknek a célja közös, mégpedig hogy lakóhelyükön az illegális szemétlerakatokat felszámolják és a környezetüket szebbé és egészségesebbé varázsolják - mindezt a közösségi környezettudatosság jegyében.

 

A részvétel a Takarítás Napja rendezvényen előzetes internetes jelentkezéshez kötött. Országosan eddig 177 534-en regisztráltak, jelezve ezzel komoly részvételi szándékukat. Az aktivisták között nem csak magánemberek, hanem cégek, non-profit szervezetek, iskolák és közintézmények is szerepelnek.

 

Romániában Szatmár megyéből jelentkeztek be eddig a legkevesebben, mindössze 684-en. Míg a közintézmények és a non-guvernamentális szervezetek aktivnak bizonyulnak, a magán szektor szereplői ez esetben passzivitást mutatnak. A nemes feladatot a mai napig 175-en az iskolákból, 80-an a non-profit szervezetektől, 5-en pedig a közintézmények kötelékeiből vállalták fel. A fentmaradó 424 regisztrált nem sorolta magát semmilyen jogi formába.

 

A legtöbb online jelentkezője, 12 759 fő, Máramaros megyének van. Második helyen 11 701 fővel Bihar megye áll, a harmadik hely pedig Iasi megyét illeti 9081 jegyzett aktivistával.

 

Eképp alakulnak az aranyérmes megyék a jogi formák szerinti jelentkezőszámok alapján:

 

Olt megyében az iskolai önkéntesek száma meghaladja a 7900-at. A non-profit szervezetek köreiben 5007-es létszámmal Giurgiu megye viszi a prímet. Máramaros megyéből 751-en szorgoskodnak majd valamilyen magán vállalat színeiben. Dolj és Bihar megyének összesen több mint 2000 közintézményi alkalmazottja lesz ott szeptember 15-én a kijelölt helyszíneken.

 

A kezdésig már kevesebb mint 48 óra van hátra. Aki szeretne szebb és tisztább Szatmár megyében élni, az alábbi linken regisztrálhat az országos hulladékgyűjtő akcióra: Online regisztráció

 

Tegyünk együtt a lakóhelyünkért! Szeptember 15-re az időjósok Szatmárra napsütést és 25 fokot ígérnek. Csodás idő és alkalom ez arra, hogy a megyénk szebbé és tisztábbá válhasson.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: