2019-06-04 08:19:33• hírek • Bede Emőke

Ketyeg az óra: június 30-ig kell kiirtaniuk a parlagfüvet a telektulajdonosoknak

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a Romániában érvényes jogszabályok és a 173/25.09.2014-es számú tanácsi határozat  értelmében minden telektulajdonos a növény kihajtásától a virágzásáig, de legkésőbb június 30-áig köteles kiirtani a területein a parlagfüvet – közölte a hivatal.

Mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok
 

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője korábban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, Romániában korábban nem volt gyakori gyom a parlagfű, elsőként az ország nyugati részén, a határ menti megyékben jelent meg, így Szatmár megye erre érzékeny lakói is megismerkedhettek a parlagfű okozta allergiás tünetekkel. Békéssy szerint megyénkben a legnagyobb gondot Nagykároly környékén okozza a virágpor, azonban az utóbbi időben az Avasban is egyre elterjedtebb a növény, mely úgy szaporodik, mintha ültetnék.
 

A parlagfű által érintett területek tulajdonosainak azonosítása a a hatályos törvények szerint a polgármesteri hivatalok kötelessége, s értelemszerűen ugyancsak ők azok, akiknek időben ki kell küldeniük az irtásra vonatkozó felszólítást, hogy az említett időpontra eleget lehessen tenni a feladatnak. A rest telektulajdonosok pedig tetemes pénzbírságot kockáztatnak, ha hagyják elbúrjánzani a parlagfüvet.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: