2011-01-14 10:02:57• hírek • Kocsis Zoltán

Sainz gödörbe esett, győzelme elúszott

Aki esetleg hiányolta a drámai fordulatokat a 32. Dakar során, az két nappal a verseny vége előtt megkapta: Carlos Sainz hiába nyert meg eddig öt szakaszt is, biztosan nem nyerheti meg az idei versenyt, mivel csütörtökön egy gödörbe esett és több, mint egy órás hátrányt szedett össze. Sajnálatos módon az idei verseny sem maradt el halálos baleset nélkül...

A Chilecito melletti tábor előtt néhány kilométerrel ugyanis Amor Eduardo Osvaldo Toyotájával Tinogasta falu mellett belerohant egy kisteherautóba, akinek sofőrjét aztán hiába szállították kórházba, az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

A Chilecito és San Juan közötti 622 kilométeres 11. szakasz a tragikus baleset mellett Sainz drámájáról szólt. A spanyol ralivilágbajnok hiába nyert eddig mindenkinél több szakaszt, szám szerint ötöt, már biztosan nem nyerheti meg az idei versenyt. Ennek oka, hogy a nagy porban egy gödörbe esett, ennek következtében eltörött a felfüggesztése és ennek cseréje több, mint egy órát vett igénybe. Sainznak nem lehet ismeretlen az érzés, két évvel ezelőtt szintén két nappal a verseny vége előtt esett el a győzelemtől, mert akkor beleesett egy kiszáradt folyómederbe...

A csütörtöki versenynapot ráadásul Nasszer al-Attjah nyerte meg, 73 másodperccel Stephan Peterhansel és öt perccel Giniel de Villies előtt, míg Sainz tizennegyedikként ért célba. Ez azt jelenti, hogy az összesítettben a katari versenyzőnek 51 percnyi előnye van a második helyezettel szemben, aki már nem is Sainz, hanem a két évvel ezelőtt a spanyol bukásából profitáló és a Dakart megnyerő de Villiers. Sainz 74 percnyi hátránnyal a harmadik.


Homokon, vízen át száguldott a Dakar mezőnye fotó: dakar.com
Homokon, vízen át száguldott a Dakar mezőnye fotó: dakar.com


Nem történt drámai változás a motorosok mezőnyében, ahol ugyan Cyril Despres nyerni tudott Marc Coma és Francisco Lopez Contardo előtt, az összesített versenyben azonban a címvédő Comának továbbra is negyed órányi fórja van a 2009-es győztes Despres-vel szemben.

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel továbbra is remekül tartja magát, csütörtökön a 41 fokos hőségben versenyezve a 23. helyen ért be a táborba. Ezzel az összesített tabellán az Autonet Import által is támogatott sportoló egy pozíciót előre lépve jelenleg a 18. helyet foglalja el. Csapatfőnöke, Marcel Butuza közvetlenül a szerbiai magyar Saghmeister Gábor mögött a 63. eredményt produkálta, ám összesítettben a Vectra Racing Team vezetője három hellyel megelőzi vajdasági pilótát - Butuza a 62., Saghmeister jelenleg a 65.

A kvadok mezőnyében ezúttal is argentin trió végzett az élen, Sebastian Halpern, Tomas Maffei, Alejandro Patronelli sorrendben, ám összesítettben utóbbinak még mindig 66 percnyi az előnye Halpern-el szemben.

A kamionok mezőnyében egyre inkább úgy tűnik, Vlagyimir Csagin eldöntötte az idei Dakar-győzelem sorsát: a 11. szakaszt Pep Viola és Firdaus Kabirov előtt megnyerve már fél óra az előnye utóbbival szemben az összesített táblázaton.

Csodás tájakban sincs hiján a Dakar útvonala fotó: dakar.com
Csodás tájakban sincs hiján a Dakar útvonala fotó: dakar.com


Szurdok árnyékában fotó: dakar.com
Szurdok árnyékában fotó: dakar.com


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: