2009-04-24 15:57:18• hírek • MTI/Reuters/AP/AFP

Kettős merénylet Bagdadban sok halottal

Bagdadban két öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a tömegben egy síita mecset bejáratánál pénteken, és megölt mintegy 60 embert, amivel 24 óra alatt megközelítette a 150-et a terror halálos áldozatainak száma Irakban.

A rendőrség közlése szerint a halottakon kívül van mintegy száz sebesült is. A merénylet a Kázimíja negyedben történt, a muzulmánok heti pihenőnapján, amikor a szokásosnál többen vesznek részt az imán. A két merénylő néhány perces különbséggel hozta működésbe a testén viselt robbanóövet az egyik síita szent,  Musza al-Kázim imám  sírját magában foglaló aranykupolás mecset közelében, röviddel a pénteki ima kezdete előtt. Ugyanezt a szentélyt a hónap elején is célba vették a merénylők; akkor hét embert öltek meg, míg januárban ugyanott közel negyvenet.

Előző nap két hasonló merénylet nyolcvannál is több emberrel végzett Irakban, így az elmúlt 24 óra bizonyult a legvéresebbnek Irakban az elmúlt egy évben.

A pénteki merénylet tetteseiről egyelőre semmit sem tudni, de az ismert, hogy az iraki fegyveres erők csütörtökön bejelentették: elfogták Bagdadban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezetének feltételezett vezetőjét, Abu Omar al-Bagdadit. Az iraki hatóságok és az amerikai hadsereg azonban pénteken nem tudta minden kétséget kizáróan megerősíteni, hogy valóban az al-Kaida helyi szárnyának magas rangú vezetője akadt horogra. Nem tudott új információkkal szolgálni a bagdadi biztonsági főnök szóvivője sem, aki előző nap bejelentette a "nagy fogást".

Egyes szakértők azt is kétségbe vonják, hogy a titokzatos Abu Omar al-Bagdadi egyáltalán létezik, szerintük csak az iraki al-Kaida agyszüleménye. "Abu Omar al-Bagdadi, úgy gondolom, nem egy valós személy, hanem egy cím, amelyet annak az irakinak adnak, aki az úgynevezett Iraki Iszlám Állam nevű csoport névleges vezetője. Így azt mondhatják, hogy a csoportot irakiak vezetik, miközben szinte teljesen biztos, hogy külföldi iszlamista harcosok irányítják" - fejtegette a kétkedők egyike, Terry Kelly, a Rand Corporation amerikai politikai kutatóműhely vezető elemzője, aki tanácsadóként dolgozott Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok volt iraki nagykövete mellett.

Az Iraki Iszlám Állam az al-Kaida iraki szervezete és más szunnita terrorszervezetek egyesülésével jött létre 2006 őszén. Az iraki hatóságok már kétszer adtak ki utóbb hamisnak bizonyuló közleményt al-Bagdadi haláláról, illetve őrizetbe vételéről.

Amerikai katonák Bagdadban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: