2009-07-23 15:46:05• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kettős megítélésű EB jelentés

Sértődést és mérsékelt elégedettséget egyaránt kiváltott Bukarestben az Európai Bizottság jelentése a román igazságszolgáltatásról.

A brüsszeli testület jelentése értelmében Romániát legalább 2010-ig monitorizálják, mert az európai szervezet továbbra is úgy látja, hogy nem zajlott le a megkövetelt igazságügyi reform. A dokumentum egyaránt lajstromozza a megújítás érdekében hozott intézkedéseket és hiányosságokat. Megdicséri a román ügyészeket, másrészt bírálatot fogalmaz meg amiatt, hogy a bíróságokon évekig elhúzódnak a korrupciós perek.

A bizottság kedvezően értékeli a román kormányt, amiért az hatékonyan intézkedett a februári bizottsági jelentésben megfogalmazott aggályok eloszlatása érdekében, de rosszalja, hogy a reformoknak még nincs konkrét hozadékuk a gyakorlatban, és nem minden parlamenti párt támogatja teljes mellszélességgel a reformokat.

A Romania libera című bukaresti napilap szerdán azt írta, hogy a jelentés nem nevezte meg ugyan, milyen elhúzódó perekre is gondolt, ki nem mondottan azonban főleg az Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnök, illetve az ő kormányzása idején kormányfőtitkár-helyettesi posztot betöltő Serban Mihailescu korrupciós ügyére utalt. Ezekkel kapcsolatosan a parlament - élve törvény adta jogával - többször megtagadta a bűnvádi eljárás indítását az illetékes ügyészektől.

A román sajtó évek óta a - most éppen kormányon lévő - szociáldemokrata pártot (PSD) jelöli meg a korrupció fenntartásában leginkább érdekelt pártként. Idézik a PSD európai parlamenti képviselőcsoportjának elutasító véleményét, amely szerint a bizottsági jelentés parlamentellenes, pluralizmust elvető, antidemokratikus szellemben értékelte a romániai helyzetet. Úgy vélik, a brüsszeli bizottság maga is "cinkos" abban, hogy nem halad előre Romániában az igazságügyi reform ügye.

Crin Antonescu, az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke úgy nyilatkozott: ez a jelentés a Traian Basescu államfő meghatározó személye által irányított rendszer elmúlt öt esztendejének legnagyobb "kudarca", hiszen - mint Antonescu fogalmazott - nem sikerült megszabadítani az országot az állandó megfigyelés alól.
Catalin Predoiu igazságügyi miniszter mérsékeltebben fogalmazott, hangoztatva, hogy a jelentés "lehetett volna jobb is, rosszabb is". Szerinte a parlamentnek döntő szerepet kell vállalnia a jövőben a korrupció elleni harcban, vagyis zöld jelzést kellene adnia a tisztelt házban helyet foglaló politikusok elleni bűntetőjogi eljárásoknak.


Catalin Predoiu: a jelentés "lehetett volna jobb is, rosszabb is
Catalin Predoiu: a jelentés "lehetett volna jobb is, rosszabb is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: