2016-11-10 09:00:29• hírek • MTI

Kettős megemlékezés Berlinben

Megemlékezést tartottak szerdán Berlinben a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 27. és a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes náci pogromsorozat kezdetének 78. évfordulója alkalmából.

November 9-én egyaránt emlékezni kell a német történelem "ragyogó és sötét" korszakaira, a fal 1989-es ledöntésének boldog pillanataira, de a megosztottság áldozataira is, és az 1938-as novemberi pogromokra - emelte ki Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere az évfordulóra kiadott közleményében.

A "zsidók elleni szervezett tömeggyilkosság és a nemzetiszocialisták által megindított második világháború azért volt lehetséges, mert nem keltek fel és harcoltak a demokráciáért elegen, Németország megosztottsága pedig éppen a demokrácia melletti kiállás elmaradásának következménye volt" - hangsúlyozta a tartományi rangú főváros vezetője.

Az emlékezés minderre kötelesség az áldozatokkal és a jövendő nemzedékekkel szemben, amelyek tagjaiban tudatosítani kell, hogy a szabad és demokratikus társadalomban nincs helye az antiszemitizmusnak, az idegenellenességnek és a jobboldali szélsőségeknek, a demokratikus államberendezkedés és az együttélés békés formájának megőrzéséhez pedig öntudatos, elkötelezett polgárok "bátor kiállására van szükség nap mint nap" - tette hozzá.

A kettős évfordulón számos koszorúzást, gyertyagyújtást, megemlékezést tartottak, többek között a Bernauer Strassén, a fal történetét feldolgozó központi emlékhelyen, és a szomszédságában álló Megbékélés kápolnában, amely az egykori határsávban - a keleti és nyugati szektor közötti, elaknásított földsávban - épült, a keletnémet határrendőrség által a terület jobb ellenőrizhetősége céljából 1985-ben felrobbantott templom helyén.

Este Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mond ünnepi beszédet az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány Az Európa-beszéd című rendezvényén, amelyet hetedik éve tartanak meg, mindig november 9-én, a berlini fal ledöntése évfordulójának alkalmából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: