2010-12-29 10:20:27• hírek • Szatmár.ro

Az állampolgárság igényléséhez szükséges iratok

Zatykó Gyula
Zatykó Gyula

A Demokrácia Központok a konzulátusok munkáját egészítik ki január 3-tól, azzal a céllal, hogy megkönnyítsék az állampolgárságot igénylők ügyintézési folyamatát, és lerövidítsék a várakozási időt. Olvasóinkat tájékoztatjuk az  állampolgárság igényléséhez szükséges iratokról.

A Demokrácia Központok Partiumi Regionális Hálózatának igazgatója, Zatykó Gyula  ismertette hírportálunkkal a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentumokat: 1 db. (útlevél típusú) fénykép, állampolgársági kérelem- formanyomtatvány, anyakönyveztetési kérelem- formanyomtatvány, a magyar felmenők valamikori magyar állampolgárságát igazoló okirat (anyakönyvi kivonat, elhalálozási bizonyítvány, egyházi igazolás ) - másolat és hivatalos fordítás mennyiben nem magyar nyelvű az okirat.

Abban az esetben ha valaki felmenője, vagy jómaga, olyan területen született 1920 -1944 között ,mely terület észak Erdély területe volt 1940 -1944 között, akkor ez a születési bizonyítvány már elégséges a magyar származás bizonyításához, nem kell igazolnia, hogy 1940 és 1944 között ezen a területen élt.

Továbbá szükséges: az igénylő anyakönyvi kivonatának másolata és annak fordítása; házasságlevél (ha van) - másolat és annak fordítása, kézzel irt rövid, a magyar gyökerekre rávilágító önéletrajz. A dokumentumokat a Demokrácia Központok dolgozói átnézik, a felmerülő hiányosságokra felhívják a figyelmet. Az iratcsomókat mindenki személyesen kell leadja a konzulátusokon - Kolozsváron, Bukarestben, Csíkszeredában - vagy a magyarországi bevándorlási hivatalokban, vagy bármelyik magyarországi anyakönyv vezetőjénél. A kérelmek leadásakor be kell mutatniuk a személyazonosságukat bizonyító igazolványukat és valamennyi dokumentum eredetijét.

A formanyomtatványok január 3-tól a szatmárnémeti Demokrácia Központban szerezhetők be, az Árpád utca 18. szám alatt, ahol a kitöltésben is segítséget nyújtanak. Hasonló módon a Nagykárolyban is, a Nagykároly-Belvárosi református lelkészi hivatalban, amely a Rákóczi Ferenc utca, 17. szám alatt található. A formanyomtatványok a www.allampolgarsag.gov.hu internetcímről is letölthetők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: