2010-06-02 16:21:03• hírek • Szatmár.ro

Kórházdecentralizáció július 1-ig

2010. július 1. - ezt a határidőt tűzte ki Cseke Attila egészségügyi miniszter mandátuma kezdetén, hogy megvalósuljon a kórházak decentralizációja, és ez a határidő valósnak bizonyul, miután a kormány szerdai ülésén elfogadta a decentralizációt lehetővé tevő jogszabály-csomagot.

Az egészségügyi decentralizáció a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kórházak vezetőségét az önkormányzat nevezi ki, és szintén az önkormányzat kapja meg a felügyeleti jogot az egészségügyi biztosítóval kötött szerződés felett: ellenőrizheti a menedzserek munkáját, a pénz felelős elköltését. Ezzel a döntés közelebb kerül a betegekhez és ugyanakkor megszűnik a jelenlegi „kétfejű" rendszer, amelyben a kórházépületek önkormányzati tulajdonban vannak, de a vezetőséget a szakminiszter nevezi ki.

„A Hajdú Gábor miniszter által megvalósított egészségbiztosítási rendszer bevezetése és a háziorvosi reform után, a decentralizáció az utóbbi évek legfontosabb lépése az egészségügyben, és azt a célt szolgálja, amelyért mi folyamatosan harcolunk: hogy a döntési jog közelebb kerüljön a közösség tagjaihoz, hogy a magunk ügyeiben magunk dönthessünk. Nem akarom azt a képzetet kelteni, hogy ez minden bajra gyógyír lesz, de öthónapnyi mandátum után biztos vagyok benne, hogy hosszú távon ez az egyetlen életképes megoldás, ami hatékonyabb működtetéshez, átláthatóbb, felelősebb kórházirányításhoz vezethet. 435 kórházat nem lehet Bukarestből irányítani, ezt a gyakorlat többször bebizonyította" - nyilatkozta Cseke Attila.

A tárcavezető  elmondta: az Egészségügyi Minisztérium kötelékében tartozó 435 kórház közül 373 kerül át ezzel a lépéssel az önkormányzatokhoz, a helyi vagy megyei tanácsok felügyelete alá. A lista végleges, a ma elfogadott kormányhatározat hagyja jóvá, az átadás pedig a szaktárca és az önkormányzatok közötti szerződés nyomán, 30 napon belül kerül átadásra, tehát a következő menedzseri versenyvizsgát már az önkormányzatok szervezik meg. A minisztérium kötelékében marad 62 országos jelentőségű kórház (szakintézetek, illetve néhány egyetemi központban működő sürgősségi egyetemi kórház).

„A decentralizációval önkormányzataink megerősödnek, közvetlenül felelőssé válnak azokért a hiányosságokért, amelyeket gyakran eddig is rajtuk kértek számon, tehát javítani tudnak a helyzeten, európai forrásokat pályázhatnak meg, és ez az egész egészségügyi rendszer stabilitását szolgálja. Ugyanakkor, a decentralizáció nem jelent külön megterhelést rájuk nézve, hiszen a kórházak finanszírozása ezentúl is a biztosítóval kötött szerződésen keresztül történik, és az Egészségügyi Minisztérium is biztosítja az országos egészségvédelmi programokon keresztül folyósított pénzt" - magyarázta a miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: