2019-08-08 11:59:35• hírek • Bede Emőke

Ketten is versenyben vannak a harmadik híd megvalósításáért folytatott harcban

Már csak egy lépés választja el a szatmáriakat attól, hogy megvalósulhasson az, amire évtizedek óta várnak: hogy elkezdődjön az Independentei és a Strand utcákat összekötő híd megépítése. Sikeres volt ugyanis a második alkalommal kiírt közbeszerzési eljárás, és két komoly cégóriás is versenyben van – erősítette meg a Szatmár.ro kérdésére Kereskényi Gábor polgármester.

A város harmadik hídjának közbeszerzési eljárása első alkalommal 2018. november 27-én indult el a közbeszerzések optimális lebonyolításáért felelős információs rendszer (SICAP) honlapján, a jelentkezők pedig 2019. január 19-ig tehették meg ajánlataikat. Bár több cég is érdeklődést mutatott a projekt iránt, végül mindegyik visszatáncolt, a licitet jelentkezők nélkül kellett lezárni. A városvezető akkor híroldalunk kérdésére elmondta, a váratlan megfutamodás a kormány kiszámíthatatlan adó- és bérpolitikájának tudható be, a komoly cégek emiatt nem mernek elvállalni egy ilyen nagyszabású munkát. A projekt költségtervét ugyanis még 2017-ben készítették, s a terv értelemszerűen az akkori gazdasági helyzetet tükrözi. Azóta azonban kétszer emelték a minimálbért, de az is sokat nyom a latba, hogy 2019. január 1-től az építkezésben dolgozók minimálbére bruttó 3000 lejre nőtt.


Az első sikertelen tendert követően az önkormányzat arra kérte a tervezőt, aktualizálja a hídépítés költségtervezetét, s ez rövid időn belül meg is történt. Míg 2017-ben 130 millió lej volt a beruházás összértéke, addig a 2019-es költségkalkuláció szerint a híd megvalósításához kicsivel több mint 196 millió lejre lesz szükség. Ebből az összegből közel 81,5 millió lejt továbbra is Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) biztosít majd, a többit Szatmárnémeti önkormányzatának kell kicsengetnie a saját kasszájából.A kalkulációk frissítése után újra kiírták a közbeszerzési eljárást, melyre július végéig pályázhattak a cégek, s most nagyon úgy tűnik, ez alkalommal végre sikerül majd nyertest hirdetni. A SICAP rendszerének tanúsága szerint két cégóriás is versenyben van: az egyik az olasz érdekeltséggel is rendelkező Concordia Import Export, a másik pedig az osztrák Strabag. A nyertes kihirdetésére még várnunk kell két-három hónapot, azonban ezt követően remélhetőleg beindul a valódi munka.


A műszaki terv szerint az új híd négysávos lesz és két tartóoszlop tarja majd feszítőpászmák (acélsodronyok) segítségével. Az autók mellett a gyalogosok és a biciklisek is gond nélkül közlekedhetnek rajta, számukra mind a két oldalon két-két lépcsőt építenek majd. A kivitelezési idő 30 hónap, ami pedig a leendő nyertes céget illeti, a városvezetés mindenképp olyan cégre bízná a munkát, aki nem csak hírből ismeri a hídépítés „fortélyait”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: