2019-06-26 09:56:04• hírek • közlemény

Kétszeres jubileum és örömünnep

Szakmai- és közönségsikerekkel teli évadot zárt a Harag György Társulat, melyet fontos események és évfordulók jellemeztek.

Az évad során ünnepelte ugyanis alapítása 65. évfordulóját a Harag György Társulat, illetve fennállásának 15. évfordulóját a Brighella Bábtagozat. Emellett letették Szatmárnémeti új stúdiószínházának az alapkövét. Magyarország Kormánya korporatív támogatásával a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Szatmárnémeti városközpontjában vásárolt területet, amelyre egy 120 néző befogadására alkalmas stúdió épülhet.


A 2018/2019-es évad egy, a Mátyás emlékévhez kapcsolódó zenés mesejáték bemutatójával indult. A Jékely Zoltán Mátyás király juhásza című mesejátékot szabadelőadásban mutatták be, a kisiskolás bérletben pedig sok száz gyermek izgulta és nevette végig a Tóth-Páll Miklós által rendezett zenés produkciót. A bemutatók sora bábelőadással folytatódott. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjáték rendezője Nagy Regina volt, aki Arany László meséje nyomán alkalmazta színpadra a történetet.


November 8-án az Ács Alajos Stúdióteremben mutatták be Brigitte Schwaiger monodrámáját, a Parancsára, Führerem című előadást. Ennek szereplője Bogár Barbara volt, rendezője pedig Sorin Militaru, mindketten a Harag György társulat művészei.


A Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából, a szintén 65 éves temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatták be a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadást. Jordi Garcelan kortárs vígjátékát a 65 éves évforduló alkalmából szervezett ünnepi hétvége keretében játszották először az Ács Alajos Stúdióteremben, a temesvári Csábi Anna rendezésében.


A társulat a 2018-as évben is egy zenés, vidám előadással búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat. Ez alkalommal a Hippolyt, a lakáj című előadást játszották az óévben három alkalommal is bérletszünetben, mindannyiszor teltház előtt. Az előadás rendezője Bessenyei Gedő István volt. A Brighella Bábtagozat a folytatásban előbb Gimesi Dóra Szélszabadító című meséje alapján színpadra vitt előadást mutatta be Bartal Kiss Rita rendezésében, később Nagy Regina saját meséjét, a Tündérpereputtyot játszották a szerző rendezésében.


A hagyományoknak megfelelően egy ősbemutatót is műsorra tűzött a társulat: ez alkalommal Székely Csaba kortárs erdélyi magyar drámaíró Semmit se bánok című előadását vitték színre. A Szekuritáté által elkövetett szörnyűségekkel, a kommunista múlttal szembenéző dráma rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán volt. A szatmári közönség számára igazi újdonság volt Frank Wedekind ifjúsági drámájának, A tavasz ébredésének újszerű feldolgozása Györfi Csaba nagyváradi rendező-koreográfus munkájaként.  


A magyar költészet napján, április 11-én az Ács Alajos Stúdióteremben mutatta be a társulat Szugyiczky István, a Harag György Társulat örökös tagja által szerkesztett és rendezett Márai-estet „Én fáradt vagyok Európától…” címmel, majd pár nappal később a Poesis Étteremben emlékeztek meg a magyar költészet nagyjairól a Költészetünk Ünnepe című rendezvényen.  


A 2018/2019-es évadban visszatért Szatmárnémetibe a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, Bocsárdi László. A Scapin című előadás bemutatója május 17-én volt, a város új stúdiószínháza alapkőletételének a napján. A mesejáték-bemutatóval induló évadot mesejáték-bemutató zárta: Csukás István Ágacska című meséjéből szintén Tóth-Páll Mikós rendezett zenés produkciót. 


Mint ahogy arról már szó esett, a társulat alapításának 65 évfordulóját ünnepelte a 2018/2019-es évadban, a Brighella Bábtagozat pedig alapítása 15 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepi hétvégét. A bábosokat előadásokkal köszöntötték a hétvége során magyarországi bábtársulatok, és a következő időszakban is egy-egy előadással érkeztek köszönteni újabb társulatok.


A Harag György Társulat ünnepi hétvégéjén a fő meghívott a budapesti Nemzeti Színház Körhinta című előadása volt, de emellett ünnepi gálán avattak új örökös tagokat, könyvbemutatókat tartottak és fotó- és jelmezkiállítással emlékeztek az elmúlt évtizedekre, illetve bemutatták a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című stúdióelőadást és a Színésznők című kocsmaszínházi produkciót. 


Természetesen 2018/2019-es évadban is volt TranzitFeszt. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak. A multikulturális színházi fesztivál eseményein több mint négyezren vettek részt. A rendezvény tíz napja alatt a meghívott színházak közel 500 munkatársa segítette sikerre a fesztivált. A nagyközönség által látogatható események mellett a szervező két társulat tagjai színészmesterség-workshopokon vettek részt a fesztivál ideje alatt. A Harag György Társulat színészeinek szervezett műhely vezetője Sardar Tagirovsky, neves orosz rendező volt. Az idei rendezvénysorozat témája az identitás volt, amit több nézőpontból, a szó legszélesebb értelmében vizsgáltak a műsorban szereplő előadások.


A 2018-as évben a társulat számos kiszálláson vett részt. Igazi utazóelőadás Tóth-Máthé Miklós elműlt évadban bemutatott monodrámája, az Én, Károli Gáspár, Bessenyei István rendezésében. Varga Sándor Károli Gáspár megszemélyesítőjeként számos településen idézte meg a reformátor alakját. A társulat bérletcserében játszotta a Hippolyt, a lakáj című zenés komédiát Nagyváradon, és természetesen Nagykárolyba, Tasnádra, Nagybányára is eljutott a bérletben játszott előadás. A Hippolyt, a lakáj vendégszerepelt Debrecenben, valamint Budapesten, a József Attila Színházban is. 


A Harag György Társulat 15 év szünet után kapott meghívást Bukarestbe, a Festin pe bulevard nevet viselő fesztiválra. Ezen a Bocsárdi László Uniter- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Shakespeare-vígjátékot, a Tévedések vígjátékát játszották. Az előadás a fesztivál közönségdíjasa lett. Szintén a Tévedések Vígjátéka szerepelt a Székelyudvarhelyen megrendezett 9. Interetnikai Színházi Fesztiválon. A kétévente megszervezett vándorfesztivál célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen a hagyományokban és újításokban egyaránt gazdag kisebbségi hivatásos színházak számára a találkozáshoz.


A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt a meghívottja idén a Miskolci Nemzeti Színház által szervezett Határtalan Napok rendezvénysorozatnak. A hétszáz férőhelyes Nagyszínházat háromszor töltötte meg a társulat: két alkalommal A dzsungel könyve című musical szerepelt a programban, egy alkalommal pedig a többszörös fesztiválszereplő Shakespeare-művet, a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó által rendezett Tévedések vígjátékát adták elő a szatmáriak. A Játékszínben a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadás alapozta meg a fesztivál hangulatát az első napon, majd a másodikon a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma engedett betekintés a színészek őrlődő, olykor válságokkal terhelt, már-már tudathasadásos állapotaiba. Emellett a társulat Miskolcra vitte a szatmári kulturális élet más szereplőit is, képzőművészeti kiállítás, komolyzenei koncert és irodalmi kerekasztalbeszélgetés formájában. 


A Hatházi András és Tom Dugdale által írt Tizenöt próbálkozás a színészetre című stúdióelőadás amellett, hogy műsoron maradt, a középiskolás-bérlet előadásaként szerepelt a 2018/2019-es évad repertoárjában, ősszel a székelyudvarhelyi DráMa Fesztivál meghívott előadása volt, de szerepelt a 65. éves évforduló alkalmából szervezett ünnepi évad programjában és a MAFESZT-en is.


A Brighella Bábtagozat tagjai is több meghívásnak tettek eleget, Románia és Magyarország területén.


A szatmárnémeti Harag György Társulat sikeres működését lehetetlen lenne megvalósítani a Proscenium Alapítvány tevékenysége nélkül, amely által a pályázatokat is bonyolítják. A társulat háttérintézményeként funkcionáló nonprofit szervezet segíti a produkciók létrejöttét, rajta keresztül jutnak lakáshoz és lakástámogatáshoz a nem szatmárnémeti származású fiatal művészek. Az alapítvány segít az előadások díszletének, jelmezeinek és kellékeinek egy részét finanszírozni, sőt, a technikai felszerelések egy részét is az alapítványon keresztül szerzi be társulat. A társulat és az alapítvány együttes munkája révén sikerül kiszolgálni azt a több mint negyvenezer nézőt, akik minden évadban bizonyítják hűségüket a társulat iránt. 


Saját szervezésű programok:

 1. A társulat önálló sátorral volt jelen a XVI. Partiumi Magyar Napokon, a Kossuth-kertben.

 2. A színház román tagozatával megszervezte a TranzitFest nevű nemzetközi színházi fesztivált. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak.

 3. A társulat workshopot szervezett Sardar Tagirovsky neves orosz rendező vezetésével  

 4. A társulat rendezvénysorozattal ünnepelte a Brighella Bábtagozat alapításának 15. évfordulóját 

 5. A társulat ünnepi hétvégével emlékezett alapításának 65. éves évfordulójára 

 6. Egész napos műsorfolyammal ünnepelte a Magyar Költészet Napját a Poesis Étteremben, a SzatmárON program keretében.

 7. Szintén a költészetnaphoz kötődően, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel és a LiterArt Magyartanárok Egyesületével közös szervezésben, 1000 középiskolás diák részvételével, flashmobot szervezett a társulat az újfőtér rendezvényterén.

 8. A társulat jótékonysági karácsonyi vásárt szervezett, melyen a tagok által készített kézműves termékek találtak gazdára.

 9. A Harag György Társulat társszervezőként vett részt az idei Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megrendezésében.

 10. Folytatódott az önkéntesprogram, amely több, a színházi munka iránt érdeklődő fiatalt vonz a társulat köré. A programot három fiatal színész, Frumen Gergő, Keresztes Ágnes és Moldován Blanka vezeti. Az önkéntesek a színház különböző tevékenységeinek lebonyolításában segédkeznek, illetve statisztálnak is az előadásokban.

 11. Folytatódott a Havi Dráma SzatmárONfelolvasószínházi sorozat

 12. Workshopot tartottak Écsi Gyöngyivel, pedagógosok és bábszínészek számára a mesemondás fortélyairül

 13. Workshopot tartottak Somogyi Tamás bábrendezővel a báb- és mozgató viszonya kapcsán

 14. Évadzáró gálaműsorral ért véget a 2018/2019-es színházi évad


A Harag György Társulat 2018/19-es bemutatói:

 1. Jékely Zoltán: Mátyás király juhásza (Rendező: Tóth-Páll Miklós)

 2. Brigitte Schwaiger: Paracsára, Führerem (Rendezte: Sorin Militaru)

 3. Josep Maria Benet: Színésznők (Rendezte: Beczásy Áron, m. v.)

 4. Jordi Garcelán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Rendezte: Csábi Anna, m.v.)

 5. Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (Rendezte: Bessenyei Gedő István)

 6. Frank Wedekind: A tavasz ébredése (Rendezte: Györfi Csaba m. v.)

 7. Székely Csaba: Semmit se bánok (Rendezte: Lendvai Zoltán m. v.)

 8. Márai Sándor: Én fáradt vagyok Európától... (Rendezte: Szugyiczky István)

 9. Moliere: Scapin (Rendezte: Bocsárdi László m. v.)

 10. Csukás István: Ágacska (Rendezte: Tóth-Páll Miklós)

 11. A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Rendezte: Nagy Regina)

 12. Gimesi Dóra: Szélszabadító (Rendezte: Bartal Kiss Rita m. v.)

 13. Nagy Regina: Tündérpereputty (Rendezte: Nagy Regina)

 

Jótékonysági előadások:

 • A társulat társszervezője volt Nagy Norbert tenor karácsonyi jótékonysági koncertjének 

 

Meghívott előadások:

 • Générique koncert, Red Hat Yard – KaravanAct

 • Kavalkád, szabadtéri etűdök – KaravanAct

 • A fekete bika és más történetek – Shoshin Társulat – KaravanAct

 • The Invasion / Az invázió – Kud Ljud Társulat, Szlovénia – KaravanAct

 • Ave, Eva – Regula contra Regulam Társulat, Olaszország – KaravanAct

 • Dobronka Cirkusz, Világszám – Magamura Alkotóműhely, Magyarország – KaravanAct

 • Streetwalker – Kud Ljud Társulat, Szlovénia – KaravanAct

 • Ha te tudnád, amit én... – Maros Művészegyüttes, Partiumi Színházi Esték

 • Lars von Trier: A főfőnök - Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, Partiumi Színházi Esték 

 • Wolfgang Amadeus Mozart - Lorenzo da Ponte - Pierre Augustin Caron de Beaumarchais: Figaro 2.0 – Magyar Állami Opera, Budapest – Partiumi Színházi Esték

 • Abszurdia – Szegedi Kortárs Balett – Partiumi Színházi Esték

 • Tamási Áron: Ősvígasztalás - Jókai Színház, Békéscsaba – Partiumi Színházi Esték

 • Székely Csaba: MaRó, Yorick Stúdió, Marosvásárhely - TranzitFeszt

 • Lewis Carroll: Alice, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy - TranzitFeszt

 • Visky András: Júlia, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen – TranzitFeszt

 • Matei Visniec: Occidental Express, Trap Door Theatre, Chicago – TranzitFeszt

 • Marius von Mayenburg: Mártírok, Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós – TranzitFeszt

 • Frenák Pál: To_R, M Stúdió, Sepsiszentgyörgy – TranzitFeszt

 • Monoblock: Helló, Náci, Csiky Gergely Színház, Kaposvár – TranzitFeszt

 • NEXT, András Lóránt Társulat, Marosvásárhely – Tranzitfeszt

 • Adrian Sitaru-Alina Grigore: Illegitim, Kolozsvári Állami Magyar Színház – TranzitFeszt

 • F. M. Dosztojevszkij: Idióta, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen - TranzitFeszt 

 • Botos Bálint: Liget, Váróterem Projekt, Kolozsvár – TrazitFeszt

 • Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk, Miskolci Nemzeti Színház, TranzitFeszt

 • Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci, Szigligeti Színház, Szigligeti Társulat, Nagyvárad

 • Csukás István: Ágacska, Kabóca Bábszínház, Veszprém

 • Sarkadi Imre - Fábri Péter - Nádasy László - Vidnyánszky Attila: Körhinta, Nemzeti Színház, Budapest

 • Sinka István-est – Horányi László és a Pusztaszó Zenekar koncertje, Magyar Kultúra Hete

 • A Hampel Katalin szalon Divatbemutatója – Magyar Kultúra Hete

 • Hangszerbemutató és népdaléneklés Gulyás Ferenccel, Magyar Kultúra Hete

 • Szelíden és szilárdan – Gajdó Delinke előadóestje, Magyar Kultúra Hete

 • A Brumi Band koncertje, Magyar Kultúra Hete

 • Magyar népdalest – Magyar Kultúra Hete

 • Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Megyei Magyar Drámai Színház, Kárpátalja, Magyar Kultúra Hete

 • Az örök Kalotaszeg, Állami Magyar Népiegyüttes, Magyarország, Magyar Kultúra Hete

 • Zenei utazás a Föld körül, Magyar Kultúra Hete

 • Fabók Mariann: A háromágú tölgyfa tündére, Fabók Mancsi Bábszínháza

 • Kapós Böske, Fabók Mancsi Bábszínháza

 • VaNMeSe, Nagyvárad Táncegyüttes

 • Écsi Gyöngyi: Angyalbárányok, Árgyélus Színház, Felvidék

 • Kollár Béla: Veszek egy éjszakát, József Attila Színház, Budapest

 • G. Puccini: Bohémélet, Magyar Állami Opera, Budapest

 • Vágják az erdei utat, Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

 • Georges Feydeau: A balek, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 • Legendák kertjében, Bekecs Néptáncegyüttes, Nyárádszereda

 • Örkény István: Macskajáték, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen  

 • Moliére: A mizantróp, Szigligeti Színház, Szigligeti Társulat, Nagyvárad

 • Lost in the Stars – Kurt Weill zenéje. Sanda Weigl koncertje, USA


Vendégjátékok:

 • Kai Hensel: Klamm háborúja (rendező: Ovidiu Caița), Gyergyószentmiklós, Figura Stúdió Színház

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Nyíregyháza, Magyarország

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Jármi, Magyarország

 • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Csurgó, Magyarország

 • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Kadarkút, Magyarország

 • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Balatonboglár, Magyarország

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Budapest, Magyarság Háza

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Kaplony

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Tasnád

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagykároly

 • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Temesvár

 • Ady Endre: Függök ezen a zord élet-párkányon... (rendező: Szugyiczky István), Budapest, Klebelsberg kultúrkúria

 • Gimesi Dóra: Szélszabadító (rendező: Bartal Kiss Rita), Nagykároly

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Nagyecsed, Magyarország

 • Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság (rendező: Lendvai Zoltán, m.v.), Nagyvárad

 • Geszti Péter - Békés Pál - Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Nagyvárad

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagyvárad

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagybánya

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Debrecen

 • Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Nagykároly

 • Geszti Péter - Békés Pál - Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Nagybánya

 • Ady Endre: Függök ezen a zord élet-párkányon... (rendező: Szugyiczky István), Kolozsvár

 • Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Tasnád

 • Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Nagybánya

 • Nagy Regina: Tündérpereputty (rendező: Nagy Regina) Tiszaújváros

 • Moliére: Scapin (rendező: Bocsárdi László), Nagykároly

 • A kiskakas gyémánt félkrajcárja (rendező: Nagy Regina), Nagykároly

 • A kiskakas gyémánt félkrajcárja (rendező: Nagy Regina), Mezőterem

 • Frank Wedekind: A tavasz ébredése (rendező: Györfi Csaba), Nagykároly

 • Nagy Regina: Tündérpereputty (rendező: Nagy Regina), Csíkszereda

 • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Csíkszereda

 • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Nagybánya

 • Évadzáró Gála (Rendező: Bessenyei Gedő István), Tasnád


A Harag György Társulat a következő fesztiválokon szerepelt 2018/19-ben:

 • Gyerekjáték/lenni, vagy nem (rendező: Bordás Attila) Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál

 • Dragomán György: Vasvonó (rendező: Frumen Gergő), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál

 • Tom Dugdale - Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre (rendező: Tom Dugdale, m.v.), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál

 • G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó (rendező: Szívós Károly m.v.) Veszprém, Kabóca Bábszínház, Mesefesztivál

 • Brandon Thomas - Aldobolyi Nagy György - Szenes Iván: Charley nénje (rendező: Bessenyei István) Tiszaújváros, Színház Határok Nélkül  

 • Illyés Gyula - Szántó Viktória - Kovács Áron: A bőgős fia meg az ördög (rendező: Sramó Gábor, m.v.), Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja, Kolozsvár 

 • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Festin pe Bulevard Fesztivál, Bukarest

 • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, IFESZT

 • Tom Dugdale - Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre (rendező: Tom Dugdale, m.v.), Nagyvárad, MAFESZT

 • Paravarieté, Nagyvárad, MAFESZT

 • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Nagyvárad, MAFESZT

 • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Miskolc, Határtalan Napok

 • Tom Dugdale - Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre (rendező: Tom Dugdale, m.v.), Miskolc, Határtalan Napok

 • Geszti Péter - Békés Pál - Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Miskolc, Határtalan Napok

 • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Miskolc, Határtalan Napok

 • Frank Wedekind: A tavasz ébredése (rendező: Györfi Csaba), Nagyvárad, Holnapután Fesztivál

 • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Veszprém, Kabóciádé fesztivál 

 • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Mikháza, Csűrszínházi Fesztivál

 • Zágon István - Nóti Károly - Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Mikháza, Csűrszínházi Fesztivál

 • Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Vác, VéNégy Fesztivál

 

Díjak:

 • Nagy Csongor Zsoltot, a társulat tagját Kaszás Attila díjjal tüntették ki.

 • A bukaresti Festin pe Bulevard színházi fesztiválon a Harag György Társulat Tévedések vígjátéka című előadása kapta a fesztivál közönségzsűrijének díját.

 • A kolozsvári Puck Menzetközi Báb- és Marionett fesztiválon az Illyés Gyula - Szántó Viktória - Kovács Áron: A bőgős fia meg az ördög (rendező: Sramó Gábor, m.v.) című előadás a fesztivál legjobb bábjaiért kapott díjat.


Belső díjak:

A közönségszavazatok alapján kiosztott díjak:

 1. Legjobb színésznő (Nagybánya): Moldován Blanka

 2. Legjobb színész (Nagybánya): Nagy Csongor Zsolt

 3. Legjobb drámai színésznő: Keresztes Ágnes

 4. Legjobb drámai színész: Rappert-Vencz Gábor

 5. Legjobb komikus színésznő: Moldován Blanka

 6. Legjobb komikus színész: Péter Attila Zsolt

 7. Legjobb epizód-színésznő: Budizsa Evelyn

 8. Legjobb epizód-színész: Poszet Nándor

 

II. A társulat művészeti tanácsa, illetve a társulat tagjainak szavazatai alapján kiosztott díjak:

 

 1. Támogatói díj: Steinberger Katalin és Gönczy Agáth

 2. „Angyalka” díj (a háttérszemélyzet díja Angel József egykori ügyelő emlékére): A műszak (díszítők)

 3. Diószeghy Olga díj (a háttérszemélyzet díja Diószeghy Olga súgó emlékére): Hajdu Timea

 

Debüt díj:

Baranyai Zoltán díj (debüt-díj): Budizsa Evelyn

 

Nívó-díjak:

 1. Keresztes Ágnes

 2. Nagy Csongor Zsolt

 3. Bogár Barbara

 4. Frumen Gergő

 

A társulat művészeti tanácsa által odaítélt nagydíjak: 

 1. Ács Alajos díj: Moldován Blanka

 2. Harag György díj: Rappert-Vencz Gábor


A 2018/2019-es színházi évadban a Harag György Társulat munkáját a következő vendégművészek segítették:

 • Bocsárdi László, rendező

 • Lendvai Zoltán, rendező

 • Beczási Áron, rendező

 • Csábi Anna, rendező

 • Györfi Csaba, rendező

 • Bartal Kiss Rita, rendező

 • Márkó Eszter, színész

 • Csata Zsolt, színész

 • Lőrincz Rita, színész

 • Czvikker Katalin, dramaturg

 • Benedek Zsolt, dramaturg

 • Bartha József, díszlettervező

 • Bátonyi György, díszlettervező

 • Kiss Zsuzsanna, jelmez- és díszlettervező

 • Albert Alpár, díszlet- és jelmeztervező

 • Cristian Gatina, díszlet- és jelmeztervező

 • Deák Réka, díszlet- és bábtervező

 • Lenkefi Zoltán, díszlet- és bábtervező

 • Nagy Kovács Géza, díszlet- és bábtervező

 • Fekete Dóra, díszlet-, jelmez- és bábtervező

 • Bezsán Noémi, koreográfus

 • Bordás Attila, koreográfus

 • Tőkés Imola, koreográfus

 • Baumgartner Sándor, light designer

 • Rideg Zsófia, fordító

 • Demény Péter, fordító

 • Bakucz Dóra, fordító

 • Bányai Geyza, fordító

 • Bocsárdi Magor, zeneszerző

 • Bakos Árpád, zeneszerző

 • Cristina Chirila, zene, videó

 • Constantin Coada, zene

 • Anderco Péter, szólógitár

 • Cserey Csaba, dob

 • Sabo Marcel, basszusgitár

 • Zágoni Mihály, fúvós hangszerek
   

A társulat a következő tagokkal bővült a 2018/2019-es évadban:

 • Kófity Annamária, bábszínész
   

A 2018/19-es színiévadban a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványnak az előadások létrehozására 170.695 lej, a Brighella Bábtagozat előadásait segítő Art Project Egyesületnek pedig 91.200 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia. A társulatnak az idei színházi évadban 29 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, nagykárolyi, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 8.299 bérletese volt. 


Összesen 53.436 néző követte figyelemmel a társulat műsorán szereplő produkciókat, amelyből 46.591 társulatunk saját előadásait tekintette meg, 5.049 diáknéző volt, és 6.845-en különböző vendégjátékok során láthatták előadásainkat. A székhelyen kívül 80, a székhelyen pedig 179 előadást játszottunk. A társulat összesen 259 alkalommal lépett közönség elé. 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: