2015-08-12 01:10:05• hírek • Kocsis Zoltán

Szuperkupa, szuper meccs, szuper Sevilla, rekorder Barcelona

Ismét Messit választották a legjobbnak! fotók: uefa.de
Ismét Messit választották a legjobbnak! fotók: uefa.de

Folytatja menetelését az új szezon nyitányán is a Barcelona, amely az európai Szuperkupa döntőjében Tbilisziben legyőzte a Sevillát és a spanyol bajnokság, a Spanyol Kupa és a Bajnokok Ligája után megnyerte idei negyedik kupáját is. Ám milyen meccsen?! A futball történelmének egyik leglátványosabb, legfordulatosabb, legizgalmasabb - egy szóval minden idők egyik legjobb meccsén. A találkozó másik nagy vesztese a Sevilla mellett az olasz Milan volt - de erről majd később.

Már a mérkőzés is egészen elképesztő módon kezdődött, az első negyed órában a tbiliszi közönség úgy érezhette magát, hogy nem is egy kupadöntőre, hanem egy szabadrúgás-szépségversenyre váltott jegyet. A leckét Ever Banega adta fel, aki a 3. percben 18 méterről csavart Marc-André ter-Stegen kapujába, megszerezve a vezetést a Sevillának. Az andalúzok azonban összesen négy percig örülhettek, amikor is Lionel Messi szinte centiméterre hasonló pozícióból csavart Beto kapujába. A Kolozsvári CFR egykori kapusa hiába nyújtózkodott, nem érte el a labdát - mint ahogy jó tíz perccel később sem, amikor ismét Messi állt a kaputól 24 méterre letett labda mögé és ismét a hálóba varrta azt.

A két bekapott góltól a Sevilla kezdeti önbizalma és magabiztossága pillanatok alatt szétporlott. Messi megoldásai, cselei, szólói, passzai állandó pánikot okoztak a sevillai védekezésben. A Barcelona sokszor eldugta a labdát, néha játékosainak önzetlensége és kombinatív játéka egyenesen a hatékonyság kárára ment.

Fél óra elteltével Ivan Rakitic illetve Banega távoli lövései élénkítették meg kicsit a találkozót, a szünet előtti pillanatok pedig egészen parádésra és őrültre sikerültek. Előbb Dani Alves vágta ki a labdát az üres kapu elől, megakadályozva, hogy Vitolo kiegyenlítsen, majd szinte a kontrából Luis Suarez vezethette egyedül a lasztit a kapusra. Beto előbb lábbal hatalmasat védett, a labda azonban visszakerült Suarez elé, aki Rafinha elé centerezett, a portugál hálóőr pedig ekkor már nem tudta megakadályozni, hogy a Barcelona előnye kettőre nőjön.

Mi több, az 52. percben Benoit Tremoulinas passzolt tévedésből Sergio Busquets-hez, aki Suarezhez továbbított, az uruguayi pedig ezúttal nem hibázott. Senki sem gondolta ekkor, hogy ez egy egészen elképesztő második félidő felvezetője, amely játékrész az elsőnek szinte tökéletes tükörképe lett. Öt perccel később ugyanis Vitolo robogott el a baloldalon, a középre ívelt labdáját Antonio Reyes vágta futtában közelről a kapuba. Ezután Rafinha pillanatai következtek, aki előbb egy bombával kínálta meg Betót, majd egy szöglet után fejjel a lécre csúsztatta a labdát.

A 63. percben aztán olyasmi történt, ami rutineseménynek tűnt, ám alapjaiban változtatta meg a meccset: a sérült Andres Iniesta helyére Sergio Roberto állt be. Csapatkapitánya hiányában mintha megszakadt volna a Barcelona játékának bámulatos folyamatossága, a Sevilla pedig egyre jobban felszívta magát. A 72. percben ismét baloldalt (!) futott a Sevilla akciója, Trémoulinas beadását Vitolo nem tudta rendesen megfejelni - mert Jérémy Mathieu lerántotta. A büntetőt Kevin Gameiro értékesítette, az andalúzok hátránya pedig egy gólra csökkent.

Ám ez is csak tíz percig állt fenn, köszönhetően előbb annak, hogy Beto védte Messi bombáját, majd pedig annak, hogy egy bedobást követően a csereként beálló új szerzemény, Ciro Immobile harciasan megtartotta a labdát, beforgatta Marc Bartrát, a középre adott játékszert pedig a szintén csereként szerepet kapó újabb nyári szerzemény, Jevgen Konopljanka a hálóba vágta.

A Sevilla 25 perc alatt egyenlített ki 1-4-ről!

A rendes játékidő végéig még feljegyezhettük Messi szabadrúgását, mely után a labda súrolta a kapufát. A hosszabbításban ismét a Barcelona alakított ki mezőnyfölényt, ám hosszú ideig semmi érdemleges nem történt: egyik csapat sem kockáztatott.

Aztán a 115. percben ismét szabadrúgáshoz jutott a Barcelona, ismét kedvező pozícióból. A labda mögé ismét Messi állt, ám ezúttal a sorfalba bombázta a labdát. Amely - akárcsak a harmadik gól előtt Suarezhez - ismét Messihez került vissza, aki elemi erővel lőtte azt el a szétrebbenő lábak között. Beto ugyan elképesztő reflexszel védeni tudott, a katalánok szerencséjére azonban a berobbanó Pedro egy méterről a hálóba bombázta a kipattanót. Döbbenetes: 5-4-et mutatott ekkor az eredményjelző tábla!

Hogy a dráma teljes legyen, a Sevillát a hátralévő percekben kétszer is csak centik választották el az újabb egyenlítéstől! A 118. percben Coke fejelt alig kapu mellé egy szabadrúgást követően, a 122. minutumban pedig Immobile fordult be ahhoz hasonlóan, amikor 4-4-re egyenlített a Sevilla, ám ezúttal az érkező Adil Rami térddel, szemben a kapuval nem tudott a hálóba találni...

Ezzel a győzelmével a Barcelona immár ötödször hódította el az európai Szuperkupát, beérve az eddig egyedüliként csúcstartó Milant. A katalánok ráadásul ezzel megszerezték 19. nemzetközi trófeájukat, ezzel pedig ők az új világrekorderek, megelőzve...ugyanazt a Milant, a Boca Juniorst és a Real Madridot. Dani Alves negyedszer emelhette magasba a trófeát, amivel utolérte az eddig csúcstartó Paolo Maldinit, a Milan korábbi legendás csapatkapitányát. Végezetül ejtsünk pár szót Pedro Eliezer Rodríguez Ledesmáról, azaz Pedróról, aki Luis Enrique egyetlen jó cseréjének bizonyult (szemben Unai Emery húzásaival) és aki egyszer már döntött el egy Szuperkupa-döntőt: 2009-ben, szintén a hosszabbításban, ő szerezte a Sahtar Donyeck elleni meccs egyetlen gólját. És aki, ha hinni lehet a nemzetközi sportsajtónak, napokon belül elhagyja nevelőegyesületét és a Manchester Unitedhez szerződik. Mint aki 2015-ben bebiztosította csapatának a Szuperkupa-győzelmet!

A Sevilla pedig a tavalyihoz hasonlóan ismét elbukta a Szuperkupát, ismét egy spanyol ellenféllel szemben. Akkor a Real Madrid ünnepelhetett...

Szuperkupa-döntő, Tbiliszi
Barcelona - Sevilla 5-4
gólok:
Messi (7. 16.), Rafinha (44.), Suarez (52.), Pedro (115.) illetve Banega (3.), Reyes (57.), Gameiro (72., 11-es),Konopljanka (82.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: