2008-01-04 12:42:10• hírek • Szatmar.ro

Epilepszia a kutyáknál

Az epilepszia nem csupán az emberek betegsége, az állatokra is ugyanolyan káros hatása van.

Az epilepszia már évek óta ismert betegség, amelyre a kialakulását követően teljes gyógyír nem létezik, viszont megfelelő kezelés mellett évekig lehet vele együtt élni. Dr. Molnár Zsolt állatorvos a betegség ismertetésében nyújt segítséget.

Az epilepszia egy elég gyakori betegség, amely a központi idegrendszer működési zavarát jelenti, periodikusan többféle állatban jelentkezik. Azt lehet mondani minden százaz kutyából egyben bizonyára jelen van az epilepszia tünete, a macskáknál ritkább.

Ezt a működési zavart több tényező válthatja ki, akár örökölhető vagy valamilyen mechanikai behatás, egy esetleges ütés után is kialakulhat, illetve valamilyen vírusos betegség visszamaradása is lehet. Konkrétan az agyvelő elváltozásáról beszélünk. A betegség rohamok formájában jelentkezik, amelyek több fázisból épülnek fel, eszméletvesztés, elesés, erős rángógörcsök léphetnek fel, de akár vizelet-, illetve székletürítéssel is járhat. Pár perc után a tünetek elmúlnak, az állat izmai elfáradnak, így egy bizonyos időre van szükség amíg teljesen magához tér. A betegség súlyosságának mértékétől függően jelentkezhet akár félévente is, havonta, hetente vagy naponta többször is.

Az epilepszia kezdeti tünetei egy feszültebb állapotot idéznek elő, a kutya idegesebbé agresszívabbá válik, ezért akár ok nélkül is támadhat. A tünetek csalókák is lehetnek, pontos orvosi diagnosztizálást igényelnek, hiszen valamilyen mérgezésnek vagy parazitás betegségnek is lehetnek a jelei. Ha az epilepszia már kialakult akkor csupán kezelni lehet, megszűntetni nem, viszont mindennapos gyógyszeres adaggal a tünetek rendszeressége csökkenthető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: