2013-10-31 13:43:58• hírek • Kocsis Zoltán

Kétszázezerrel támogatja a megyei tanács hat önkormányzat projektjeit

Kétszázezer lejjel támogatja a Szatmár Megyei Tanács hat önkormányzat uniós pályázatát, döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a grémium. A segítség nagyon jól jön, hisz ennek köszönhetően a polgármesteri hivatalok ki tudják fizetni a beruházás következtében felmerülő áfát.

Az európai uniós projektek ugyanis utófinanszírozás elve alapján működnek, a pénzt tehát a pályázó a munkálatok bizonyos stádiumai után kapja meg. Közben azonban áfát is fizetnie kell, ami viszont az uniós pályázatok esetében nem számolható el - ezt tehát a pályázónak „saját zsebből" kell kifizetnie. Mivel jelentős beruházásokról, ennek következtében pedig jelentős összegekről van szó, ezeket az érintett polgármesteri hivatalok nem tudják kifizetni. Ezért van szükség a megyei tanács támogatására, amikor pedig az állam visszafizeti az áfát, akkor a megyei önkormányzat is visszakapja a pénzét.

A csütörtöki rendkívüli tanácsülésen hat önkormányzat összesen 200.000 lejnyi támogatást kapott. Érendréd az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházáshoz 1,82 millió lejes hitelt vett fel a CEC Banktól, most 32.000 lejt kapott. Kolcs egy humán erőforrás-fejlesztési projektet futtat, melynek keretein belül 272.718 lejt kölcsönzött az OTP Banktól, csütörtökön 18.000 lejnyi támogatást kapott. Pusztadaróc egy integrált fejlesztési program keretein belül 1,32 millió lejes hitelt vett fel az OTP Banktól, a tanácstól 20.000 lejt kapott. Szintén integrált program zajlik Mikolában, amely önkormányzat 460.000 lejes hitelhez folyamodott korábban a BCR-hez, a csütörtöki döntés következtében 25.000 lejt kapott.

Érszakácsi községben zajlik a legnagyobb volumenű beruházás, ahol épül az ivóvíz- és a kanalizálási hálózat a községközpontban és Kegyén, rehabilitálják a községi szintű utat Érszakácsiban és modernizálják a kultúrotthont. Mindezek megvalósításáért két millió lejes hitelt vett fel az önkormányzat a CEC Banktól, a megyei tanácstól pedig 80.000 lejt kapott. Ehhez hasonlóan a községi utat újítja fel az önkormányzat Csanálos és a csanálosi erdő között, továbbá modernizálja a kultúrotthont. Ezért egy millió lejes hitelt vett fel a CEC Banktól, csütörtökön pedig 25.000 lejes támogatást kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: