2014-02-14 17:12:52• hírek • Kocsis Zoltán

Kétségbeesett segélykiáltás Szatmárhegyről

Tizennégy, Alzheimer, -Parkinson-kórral és időskori demenciával kezelt idős személy maradhat heteken belül szakszerű ellátás nélkül! Elsősorban a hatóságok passzivitása, közömbössége miatt! Pedig csak havi 13.000 lejre lenne szükségük. Ez az apokaliptikus forgatókönyv pedig nem valahol a harmadik világban játszódik, hanem a szemünk előtt Szatmárhegyen.

Szatmár megyében egyetlen olyan intézmény működik, ahol a fenti betegségben szenvedő időseket ápolják, kezelik: az Ezüst Otthon. Ha nem történik valami csoda, mindez a kijelentés március 4-ig lesz igaz. Azt követően pedig már történelem. Mihaela Pop menedzser pénteki sajtótájékoztatóján kétségbeesett segélykérést intézett mindazok felé, akik esetleg segíteni tudnak: március 4-ig kapott haladékot a csődeljárás alatt álló intézmény. Akkor dől el, hogy az eljárást végző cég elfogadja-e az átszervezési tervet, vagy az „Ezüst Otthon" csődbe megy.

„Havi 13.000 lejre lenne szükségünk ahhoz, hogy az otthon elkerülje a csődöt, a betegek pedig szakszerű ápolást és kezelést kapjanak. Hiába fordultunk azonban Dorel Coica szatmárnémeti polgármesterhez, ő két éve azt mondja, nem létezik jogi alap ahhoz, hogy az önkormányzat támogathassa az „Ezüst Otthont", mondta kétségbeesve a menedzser.

Pop szerint azonban ez a kijelentés nem állja meg a helyét, mivel a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal alapító tag. A hollandiai Zutphen városa és Szatmárnémeti remek kapcsolatai tették lehetővé 2007-ben, hogy a két önkormányzat, a szatmári prefektúra, két holland és egy román fizikai személy részvételével létrehozzák a „Szatmári Ház" (Casa Satmareana) nevű alapítványt. Ennek célja a megyében létező szociális szolgáltatások körének szélesbítése volt. Az alapítvány kezdeti alaptőkéje 44.000 lej volt. Egy évvel később a MATRA-projekt keretein belül a holland külügyminisztérium 400.000, Szatmárnémeti 150.000 euróval támogatta az alapítványt. Ebből a pénzből kezdték el a szakemberek képzését Hollandiában és szintén ebből az összegből - a holland külügyi tárca engedélyével - 50.000 eurót fordítottak a szatmárhegyi épület renoválására, felszerelésére.

Az otthont hivatalosan 2011 június 23-án nyitották meg. Hogy ennek mekkora diplomáciai jelentősége volt, bizonyítja, hogy az eseményen Tania van Gool, Hollandia bukaresti nagykövete is részt vett. Akkor el is hangzott, hogy az otthon ilyen formában havi 11.000 lejes veszteséget termel majd. Akkor azonban nem volt híján ígéretekben.

A tavalyi esztendő költségvetésének elfogadásakor 200.000 lejt különített el a Szatmárnémeti Városi Tanács az Ezüst Otthon támogatására. Ennek átutalását később a városvezetés megtagadta, mondván, a támogatásnak nincs jogi alapja. A beígért összeg nélkül pedig augusztusban csődeljárás indult az otthon ellen.

Az évek során 42 beteget sikerült rehabilitálni az Ezüst Otthonban oly módon, hogy visszatérhettek családi környezetbe. Jelenleg 17 idős személyt ápolnak, gondoznak... Hogy ez március 4 után is folytatódhasson, havi 13.000 lejre van szükség. Ez egy év alatt alig haladja meg egy korcsolyapálya árát...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: