2019-09-04 10:29:07• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Ketrecbe zárva tartották a pácienseket a máramarosszigeti pszichiátrián

Fotó: crj.ro, a Jogi Forrásközpont honlapja
Fotó: crj.ro, a Jogi Forrásközpont honlapja

Vizsgálatot indított az egészségügyi igazgatóság (DSP) a máramarosszigeti városi kórháznál - közölte szerdán Sorina Pintea, aki maga is ellátogat az egészségügyi intézménybe. A miniszter annak kapcsán beszélt a témáról, hogy két szervezet az illetékes hatóságokhoz fordult a kórház udvarán működő központ, illetve a pszichiátriai osztályon észlelt embertelen körülmények miatt.

A Jogi Forrásközpont és a Tonal Egyesület szerint az intézményben kezelt nyolc értelmi fogyatékos személyt ketrecekbe zárva tartanak, néhány pácienst pedig rongyokkal az ágyhoz kötöztek. Emellett a meghibásodott csatornarendszer tartalma egyenesen az épület mögötti udvarra, a földre ömlik, förtelmes bűzt okozva - állítják a szervezet tagjai, akik szerint a szakszemélyzet is nagyon hiányos, a központ 30 ápoltjával mindössze egy egészségügyi asszisztens és három ápoló foglalkozik.  A férfipszichiátriával kapcsolatban szintén a szakszemélyzet hiányát, a nem megfelelő higiéniai körülményeket és a túlzsúfoltságot rótták fel a szervezetek, illetve azt, hogy a betegek kizárólag gyógyszeres kezelésben részesülnek, ugyanakkor az ápoltak bármikor kárt tehetnek magukban vagy társaikban. 


Az eset kapcsán Sorina Pintea miniszter azt nyilatkozta, a központ egy, a munkaügyi minisztérium alárendeltségében működő igazgatósághoz tartozik. "De mindenképpen meg fogom nézni, mi történik annak a központnak a pácienseivel, illetve a máramarosszigeti városi kórház pszichiátriai osztályára beutaltakkal. Az egészségügyi igazgatóság már ott van a helyszínen, és hatáskörünknek megfelelőn ellenőrizzük, hogy milyen körülmények között tartották a pácienseket. Tudomásom szerint a helyiséget csak ideiglenes jelleggel használták, de használatba vétel előtt ilyen esetekben is szükség van a DSP jóváhagyására. Ezt is megvizsgáljuk" - mondta a tárcavezető. 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: