2012-10-24 17:36:56• hírek • Kocsis Zoltán

Jelentős a késés, területrendezési terv nélkül maradhat Szatmárnémeti!

Két éves halasztás ellenére is erősen kérdéses, hogy elkészül-e jövő februárig Szatmárnémeti városának területrendezési terve. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor a törvény értelmében semmilyen építkezési engedélyt nem lehet majd kibocsátani.

A vészharangokat Nits János, az RMDSZ városi tanácsosa, az urbanisztikai és területrendezési szakbizottság leendő (és egykori) elnöke kongatta meg a szerda délután tartott sajtótájékoztatón. Nits emlékeztetett arra, hogy a román szakkifejezés (Plan Urbanistic General) után PUG mozaikszóval illetett városrendezési tervnek már két évvel ezelőtt el kellett volna készülnie. Ekkor két éves haladékot kapott a bukaresti kivitelező (Urban Project Bucuresti), az új határidő pedig 2013 februárja. A jelenlegi állapot azonban nem túl biztató.

„Az általuk küldött tervek folyamatosan tele voltak hibával, nem győztük őket javítgatni. Tavasszal tizenkét oldalnyi észrevételt fogalmaztam meg. Már egy éve jeleztük,  alkalmazniuk kellene két-három szatmári szakembert, aki ismeri a várost. Akkor  különböző okokra hivatkozva visszautasították ezt. Tudomásom szerint az elmúlt hetekben viszont végre alkalmaztak négy szatmári mérnököt", mondta Nits.

Amikor a város négy évvel ezelőtt kiírta a licitet, csak két cég jelentkezett és az Urban Project nyerte a licitet. A vállalat azonban részben a fejlesztési minisztérium alárendeltségében működött, meg nem erősített információk szerint pedig az akkori tárcavezető - Elena Udrea- több alkalommal is elhalasztotta a munkálatokat, mondván: nem élvez prioritást.

A városrendezési terv arra hivatott, hogy irányt adjon a város következő 10 évi fejlesztéseinek. Hogy mi történik akkor, ha egy városnak nincs érvényben lévő PUG-ja? „Elméletileg egyetlen építkezési tervet sem adhat ki a polgármesteri hivatal", magyarázta Nits János. Kiskapuk azonban természetesen vannak: a városi tanács elfogadhat városrész-rendezési terveket.

Nits elmondta, meglátása szerint melyek a legfontosabb pontjai és feladatai a (már jó ideje) készülő városrendezési tervnek. Az egyik, hogy Szatmárnémeti lakóházakból álló negyedeiben megtiltsa a tömbházak építését (hasonló kezdeményezés most is létezik, a Rebreanu utcára építenének például több tíz lakást magába foglaló blokkot). A másik, hogy az elképzelések szerint a Károlyi út és a Szamos közötti több száz hektárra szorítsa a további tömbháznegyedek építését.

A városrendezési terv elfogadását egy közvitának kell megelőznie - ez a folyamat például Kolozsváron immár közel egy éve folyik. A városi tanácsos fontosnak tartja, hogy lehetőleg minél többen véleményt nyilvánítsanak - később ugyanis már nem lesz rá alkalmuk.

A kérdés már csak az, mikor lesz PUG-ja Szatmárnémetinek. Ami nem mellesleg közel egy millió lejébe kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: