2011-09-20 10:08:09• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kétnyelvű táblák mindenfelé!

"Az érvényes jogszabályok értelmében kérni fogom a közintézményektől, hogy megnevezésüket írják ki az állam hivatalos nyelve mellett magyarul is, hiszen Kovászna megye lakosságának 70 százaléka magyar nemzetiségű"

György Ervin prefektus felszólította a Kovászna megyei közintézményeket, hogy mihamarabb helyezzenek ki kétnyelvű táblákat, amelyeken az intézmények neve románul és magyarul is fel van tüntetve - írták a keddi lapok.

A Krónika és a Háromszék beszámolt a prefektus sajtóértekezletéről, amelyen kifejtette: feladata felügyelni a törvények betartását, így szem előtt kell tartania a kisebbségek jogainak biztosítását is. Az erre vonatkozó romániai törvény a prefektus feladatai között világosan megfogalmazza, hogy biztosítania kell az anyanyelv használatát az állampolgárok és a kormány intézményei közötti kommunikációban azokban a helységekben, amelyekben a kisebbséghez tartozó személyek számaránya meghaladja a húsz százalékot.
"Az érvényes jogszabályok értelmében kérni fogom a közintézményektől, hogy megnevezésüket írják ki az állam hivatalos nyelve mellett magyarul is, hiszen Kovászna megye lakosságának 70 százaléka magyar nemzetiségű" - jelezte György Ervin.

Elmondta: az elmúlt időszakban több bejelentést kapott arra vonatkozóan, hogy közterületen nem tartják be a kétnyelvű feliratozásra vonatkozó előírásokat. Mint mondta, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is kérte a prefektúrát, hogy figyeljen a magyar nyelv használatára. "A törvény egyformán vonatkozik mindenkire, nincs kiút, kénytelenek leszünk megkezdeni a kampányt: vigyázni kell arra, hogy a feliratok törvényesek legyenek, először románul, majd magyar nyelven kell szerepeljen a megnevezés" - szögezte le a prefektus.
A prefektúra Antal Árpád beadványa után két levelet kapott, egyet szeptember 9-én, egyet pedig 15-én. Ezekben azoknak az intézményeknek a listája szerepel, amelyek a mai napig nem voltak hajlandóak feltüntetni a többségi lakosság nyelvén is elnevezésüket.

Erdély András, a Kovász­na megyei prefektus szóvivője a Háromszéknek elmondta: a legfrissebb jelzések után kivizsgálnak minden esetet, és ahol beigazolódik, hogy megalapozott az észrevétel, kötelezik az intézményt, teljesítse a törvényes előírásokat. Más kérdés, mennyi­re lesz eredményes a kampány - tette hozzá -, hiszen ezek az állami intézmények elszámolással tartoznak ugyan a prefektusnak, de valódi főnökük a miniszterük, és magyar felirat akkor kerül fel, ha Bukarestből is erre utasítják őket.

György Ervin felhívta a figyelmet: a magáncégek ugyancsak kötelesek románul is feliratozni a köztéri hirdetéseiket. A törvény szerint bármilyen nyelven kiírhatják a reklámjaikat, de kötelező módon románul is meg kell jelenjen az üzenet. A Krónika emlékeztet: augusztusban György Ervin pihenőszabadságát kihasználva Valentin Ionascu alprefektus intézményeket, cégeket szólított fel, hogy ne használjanak magyar nyelvű feliratokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: