2020-06-05 08:29:40• hírek • Agerpres

Kétnapos választások megszervezését javasolja az Expert Forum

Septimius Pârvu, az Expert Forum választási szakembere
Septimius Pârvu, az Expert Forum választási szakembere

Az Expert Forum (EFOR) kétnapos választások megszervezését javasolja, jelentette ki csütörtökön Septimius Pârvu, az EFOR választási szakembere a választások világjárvány idején való megszervezéséről szóló vitán.

Septimius Pârvu az Expert Forum által szervezett online vitán azt mondta: véleménye szerint a szavazókörzetekben való voksolást kell továbbra is előnyben részesíteni, ugyanis ezt nem válthatja ki teljes egészében a levélszavazás és az eletronikus szavazás. A szavazást azonban egy nap helyett két nap alatt kellene lebonyolítani - fejtette ki .

Hozzátette: jelen helyzetben a mozgóurna használata túl kockázatos lenne az öregotthonokban, kórházakban, börtönökben, emiatt ezekben az esetekben jó alternatívát jelentene a levélszavazás.

Ami a reformokat illeti, Pârvu szerint szeptemberig vagy októberig - amikor sor kerülhet az idei választásokra - nem lehet jelentős lépéseket tenni, ami pedig a törvény esetleges módosításait illeti, figyelembe kell venni mind az alkotmányt, mind a nemzetközi standardokat.

A választók jogait érintő, illetve a nagyon fontos döntéseket nem szabad sürgősségi kormányrendelettel meghozni, hanem konzultálni kell minden érdekelt féllel, nyomatékosította a szakértő.

A járvány miatt a választások talán leginkább érintett szakasza a kampány lesz, és a vetélytársaknak egyenlő jogokat kell biztosítani a médiaszolgáltatásokhoz. Fontos ugyanakkor a politkai finanszírozás áttekinthetősége, a szubvenciókat pedig úgy kellene elosztani, hogy több jusson a kisebb pártoknak, hogy tevékenységüket folytatni tudják, mondta még az Expert Forum képviselője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: