2015-05-12 14:49:57• hírek • Szatmár.ro

Kétnapos rendezvénnyel emlékeznek Páskándi Gézára

Kétnapos rendezvénnyel emlékezik a Magyar Művészeti Akadémiával és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Partiumi Alelnöksége Páskándi Gézára, a költő, próza-,  dráma- és esszéíró halálának 20. évfordulója alkalmából.

Május 14-én, csütörtökön délután a költő szülőfalujában a Megyei Páskándi Vers- és Prózamondó versennyel indul a rendezvény-sorozat. Másnap, május 15-én, pénteken  Szatmárnémetiben, az alkotó iskolavárosában, a Megyei Múzeum dísztermében „Húsz év után" címmel irodalomtörténészek, levéltári kutatók és írók tanácskoznak Páskándi Géza életének és szellemi hagyatékának problémáiról.

Ugyanaz nap késő délután  Szatmárhegyen az 1998-ban a szülőház helyén elhelyezett emléktábla, valamint Szatmárhegy központjában 2003-ban felállított szobor előtt folytatódik és zárul a megemlékezés - immár 18. alkalommal.

A rendezvénysorozat részletes programja

2015. május 14. , csütörtökön Szatmárhegyen

14 órától: Megyei Páskándi Vers- és Prózamondó Verseny  (a Templom utca 2 szám alatti elemi iskolában)

A szavalóversenyt megnyitja: Muntán Antal, Szatmárhegy Általános Iskolájának aligazgatója

A szavalóverseny zsűrijének tagjai: András Gyula színművész, Bándi Johanna színművésznő, Blatniczky Cecília tanítónő,Elek György költő, újságíó, Kereskényi Sándor irodalomtörténész

Díjakat ajánlottak fel: Ábrám Zoltán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Identitas Alapítvány, a Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány, Páskándiné Sebők Anikó, a Polis Könyvkiadó, a Szatmár Megyei RMDSZ, a Szatmárhegyi RMDSZ.

2015. május 15., pénteken Szatmárnémetiben

9-13 óra között: „Húsz év után"- irodalmi tanácskozás a Vasile Lucaciu utca 21 szám alatt, a Szatmár Megyei Múzeum II. emeleti díszterében.

A tanácskozást üdvözli: Muzsnay Árpád, a Páskándi Napok szervezője, Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Kereskényi Gábor parlamenti képvisel. A tanácskozást megnyitja: Ács Margit, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának tagja.

Az irodalmi tanácskozáson - melynek tanácskozás-vezetői Láng Gusztáv írodalomtörténész és Pécsi Györgyi irodalomtörténész lesznek - előadást tart: Ács Margit író (Budapest), Pécsi Györgyi irodalomtörténész (Budapest), Cseke Péter irodalomtörténész (Kolozsvár), Dávid Gyula irodalomtörténész (Kolozsvár), Láng Gusztáv irodalomtörténész (Táplánszentkereszt), Tófalvi Zoltán közíró (Marosvásárhely), Szőnyei Tamás levéltári kutató (Budapest) és Páskándiné Sebők Anikó író (Budapest).

2015. május 15. , pénteken Szatmárhegyen

18 órakor - A szatmárhegyi állandó Páskándi-kiállítás megtekintése a Községi Könyvtár épületében. A vendégeket fogadja: László Róbert, a Hagyományos Kultúrát Őrző és Támogató Szatmár Megyei Központ igazgatója.

19 órakor - A Páskándi-emléktábla megkoszorúzása (helyszín: Páskándi - volt Călăraşi - utca 27.) Köszöntőt mond Huszti Gyula, a szatmárhegyi RMDSZ-szervezet elnöke, ünnepi beszédet mond Pécsi Györgyi irodalomtörténész.

20 órakor - Megemlékezés a Páskándi-szobornál (a főút melletti park). Köszöntőt mond: Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy polgármestere, Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora. Felszólalnak: Lezsák Sándor költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Dávid Gyula irodalomtörténész (Kolozsvár), Láng Gusztáv irodalomtörténész (Táplánszentkereszt). Tárogatón játszik: Zágoni Mihály, a Dinu Lipatti Filharmónia művésze. A beszédeket követően a résztvevők megkoszorúzzák a költő szobrát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: