2014-02-05 10:05:47• hírek • MTI

Kétnapos metrósztrájk Londonban

Kétnapos sztrájkot kezdtek kedd este a londoni metróhálózat dolgozói a metróállomások jegypénztárainak tervezett bezárása és a leépítések ellen tiltakozva.

A közlekedési dolgozókat képviselő RMT szakszervezet csütörtök estig tartó akciót hirdetett, de a hálózatot üzemeltető cég, a London Underground tájékoztatása szerint a forgalom várhatóan csak péntek délelőtt áll helyre.
Ráadásul a londoni metrósok a jövő héten, 11-12-én is sztrájkolnak, ha addig nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

A londoni tömegközlekedésért felelős városházi cég, a Transport for London (TfL) tervei szerint az összes londoni metróállomáson bezárják a jegypénztárakat, mivel a londoni metró utasainak ma már kevesebb mint 3 százaléka vesz menetjegyet a pénztárakban. A cég évi 50 millió font (27 millió lej szerk.) megtakarítást vár az intézkedéstől.

A londoni tömegközlekedésben évekkel ezelőtt meghonosították az elektronikus bérletet, amelyet az állomásokon elhelyezett automatáknál, bank- vagy hitelkártyával előre fel lehet tölteni pénzzel. Az utasok emellett a bérletet összeköthetik bankszámlájukkal, és ebben a esetben a rendszer időről időre automatikusan feltölti a számláról a bérletet a tulajdonos által előre meghatározott összeggel.

A rendszert hamarosan úgy fejlesztik tovább, hogy magával a bankkártyával is lehet majd fizetni; a kártyát a metrólejáratok előtt elhelyezett érzékelőkhöz kell majd érinteni, ugyanúgy, ahogy most az elektronikus bérleteket.

A jegypénztárak bezárása után a jelenleg jegyértékesítéssel foglalkozó alkalmazottak zömét peronszolgálatra helyezik át, az átszervezés ugyanakkor várhatóan 950 állás felszámolásával jár.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból és számtalan elágazó mellékvonalból álló londoni földalattit naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, így a kétnapos sztrájk bizonyosan rendkívüli felfordulást okoz a londoni tömegközlekedésben.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök kedd esti twitterüzenetében "szégyenteljesnek" nevezte a londoni metrósztrájkot, amely szavai szerint "nyomorúságos helyzetet teremt londoniak milliói számára".

A sztrájkoló metrósok a közösségi portálokon megjelenő kommentárok alapján nem sok támogatottságot tudhatnak magukénak a londoni lakosság részéről. Nem használt az akció népszerűségének az sem, hogy Bob Crow, a sztrájkot meghirdető RMT szakszervezet vezetője a brit lapok fotókkal bőségesen illusztrált beszámolói szerint élettársával az elmúlt napokban fejenként 7 ezer fontba kerülő karib-tengeri hajókiránduláson vett részt, majd a brazil tengerparton pihent.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: