2019-02-22 13:59:27• hírek • MTI

Kétnapos kongresszust tart Kolozsváron az RMDSZ

Jövőképet próbál megfogalmazni a pénteken elkezdődött kolozsvári kongresszusán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a küldöttek módosítják az RMDSZ programját, megválasztják a szövetség új elnökét, és vitára bocsátanak egy dokumentumot Erdély jövőjéről.

A 14. kongresszuson az RMDSZ elnöki tisztségére Kelemen Hunor az egyedüli jelölt, aki a harmadik négyéves mandátumát pályázza meg. Kelemen Hunor a kongresszus megnyitása előtt tartott sajtótájékoztatóján a kongresszus legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy meg tudjon fogalmazni egy olyan jövőképet, amely keretet ad a jövő politikai döntéseinek. "Meg akarunk maradni versenyképes, sikeres közösségként, fejlődő, növekvő közösségként a szülőföldünkön" - összegezte az elnök. Hozzátette: olyan vitaindító dokumentumot készítettek elő, amely a nemzeti identitás megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektet a szakpolitikákra. Ezt a vitaindító dokumentumot csiszolva tudják meghatározni a következő néhány év cselekvési prioritásait. 


Porcsalmi Bálint, a szövetség ügyvezető elnöke közölte: a kongresszuson a szövetség 984 küldöttje több mint 200 meghívott vesz részt. A tanácskozás pénteki napján hangzanak el a meghívottak köszöntőbeszédei. A magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a román kormánykoalíció részéről Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke köszönti a kongresszust. Ezután a Kárpát-medence magyar szervezeteinek a vezetői az európai parlamenti választások tétjéről szóló pódiumbeszélgetésen vesznek részt. 
 

A kongresszus szombati munkanapja Kelemen Hunor elnöki beszámolójával, a programmódosítással, a Jövő Erdélyben című vitairat bemutatásával, a kongresszusi határozatok elfogadásával és a szövetségi elnök megválasztásával folytatódik. A kongresszuson bemutatja elképzeléseit az az öt politikus, aki európai képviselői mandátumra pályázik a szövetség színeiben. A jelölteket később rangsorolja a szövetség Állandó Tanácsa. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: