2015-08-25 19:46:55• hírek • Hirado.hu

Kétnaponta kivégeznek egy embert Szaúd-Arábiában

Legkevesebb százhetvenöt emberen hajtották végre az elmúlt 12 hónapban a halálos ítéletet Szaúd-Arábiában, átlagosan kétnaponta van kivégzés - közölte kedden nyilvánosságra hozott jelentésében az Amnesty International.

A Gyilkolás a jog nevében: halálbüntetés Szaúd-Arábiában című dokumentum szerint 1985 és 2015 januárja között legkevesebb 2208 embert végeztek ki az Egyesült Államok szövetségesének tartott királyságban. Az AP hírügynökség által - hivatalos bejelentések alapján - készített összesítés szerint az idei év eleje óta 109 embert végeztek ki az országban, míg tavaly egész évben 83-at.

A szaúdi királyságban az iszlám jog szigorú értelmezése alapján ítélik halálra a súlyos bűncselekmények végrehajtóit. Halálbüntetés jár a többi között gyilkosságért, nemi erőszakért és drogcsempészetért. Bár nem túl gyakori, de házasságtörésért, hitehagyásért és boszorkányságért is járhat halálbüntetés, és azokon is végrehajtják, akik nem érték el a nagykorúság 18 éves korhatárát.

Szaíd Bumeduha, az AI közel-keleti és észak-afrikai programigazgatója szerint Szaúd-Arábiában a tévesen működő igazságszolgáltatási rendszer is okolható a tömeges kivégzésekért.

A szervezet jelentésében több visszás esetről is beszámol. Például arról, hogy tavaly augusztusban a dél-szaúdi Nadzsrán városában egy család több férfi tagját végezték ki amiatt, mert nagy mennyiségű hasist szereztek be. Az AI szerint az elítéltek azt mondták, hogy a kihallgatások idején kínozták őket, és jórészt a verések és alvásmegvonások után tett vallomások alapján ítélték őket halálra.

A halálos ítéleteket általában lefejezéssel hajtják végre, egyes esetekben pedig golyó által. Ritkán, de előfordul az is, hogy a kivégzettek holttestét közszemlére teszik, hogy mindenkit eltántorítsanak a bűnelkövetéstől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: