2014-02-26 19:30:06• hírek • Kocsis Zoltán

A régióban az első Szatmár megye – közel egy milliárd lejes adóbevétel

Százmillió fölé ugrott a bírósági végrehajtás révén behajtott összeg és húsz millió fölötti lejjel nőtt az ellenőrzések révén befizetett adók értéke is. A 2013-ban elért eredményekkel Szatmár megye az első helyen zárt az észak-nyugati fejlesztési régióban.

Közel hetven millió lejjel nőtt Szatmár megye adóbevétele 2013-ban az azt megelőző évhez képest, jelentette be Mircea Ardelean, a Közpénzügyi Hivatal igazgatója a szerdán megtartott évértékelő sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett Eugeniu Avram prefektus, Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke, valamint Radu Roca, Szatmárnémeti alpolgármestere. Valamennyien gratuláltak az intézmény által elért eredményekhez, kiemelve egyben a remek együttműködést.

Szatmár megye adóbevétele a tavalyi évben 964.455.546 lej volt, ami közel hetven millióval több, mint a 2012-ben elért 894.999.013 lej. Ezzel a hivatalnak sikerült a kormány által előírt összeg 102%-át begyűjteni, amely százalékos arány megegyezik a 2012-es teljesítménnyel. Hogy az adóbevétel mégis növekedni tudott, elsősorban két oka van, magyarázta Ardelean. Egyrészt, mert 17,6%-kal (25,44 millió lejjel) sikerült csökkenteniük a 90 napot meghaladó hátralékokat, másrészt pedig növelni tudták a bírósági végrehajtások és az ellenőrzések hatékonyságát. Szintén hozzájárult az adóbevétel növekedéséhez, hogy megnőtt a befizetett adó reálértékének százalékos részaránya is. Magyarán, a teljes összeg 74,7%-át fizették be a szatmáriak, szemben a tavalyelőtti 72,7%-kkal.

A hátralékok összege jelen pillanatban 48,7 millió lej, míg a bírósági végrehajtások nyomán a tavaly 112,128 millió lejt sikerült begyűjteni az államkasszába. Noha az ellenőrzések száma 2343-ról 1830-ra csökkent, az ily módon behajtott összeg 66 millióról 89,1 millió lejre emelkedett.

Megtudhattuk, hogy Szatmár megyei önkormánzyatok teljes bevétele 2013-ban 816,4 millió lej volt. Ennek nagy része, 467,1 millió lej az állami költségvetésből, 192,7 millió a saját bevételekből, 100 millió pedig az Európai Uniótól származott.

A sajtótájékotatón természetesen szó esett a Közpénzügyi Hivatal tavalyi átszervezéséről. Ezzel kapcsolatban Ardelean leszögezte: a tavaly augusztusi átalakulás nem igazán befolyásolta mindennapi munkájukat, hisz csak olyan tevékenységek kerültek át a kolozsvári regionális központba, mint a kifizetések, könyvelőség, belső ellenőrzés, közbeszerzés, szakmai képzés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: