2013-11-04 14:43:08• hírek • Kocsis Zoltán

Kétezer hatszáz gyermekbénulás elleni vakcina érkezett

Gyermekbénulás következtében mozgássérültté vált kislány
Gyermekbénulás következtében mozgássérültté vált kislány

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a napokban megkapta a gyermekbénulás elleni vakcinákat. Az oltásokat szétosztja a háziorvosok között, hogy aztán a célközönség, a 2-6 hónapos gyerekek megkaphassák.

Szatmár megye 2600 adag oltást kapott, ezeket kell kiosztani a családorvosok között. Noha Romániában 1992-ben regisztrálták az utolsó gyermekbénulásos esetet egy olyan személynél, aki korábban nem kapott oltást, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a már legyőzöttnek hitt kór ismét kezdi felütni fejét. Az utóbbi időben ugyanis több megbetegedést találtak Szíria háború sújtotta övezeteiben. Ezt megelőzőleg a WHO csak hét országot tartott nyilván, ahol a poliomielitisz még komoly gondokat okoz. A legsúlyosabb a helyzet Nigériában, de több száz megbetegedést regisztrálnak évente Nigerben, Csádban, Angolában, Afganisztánban és Pakisztánban is.

A gyermekbénulást először Jakob Heine kezelte különálló betegségként 1840-ben, a poliovírust pedig Karl Landsteiner azonosította 1908-ban. Az első jelentősebb járvány az 1880-as években tört ki előbb Európában, majd Amerikában. A poliomielitisz 1910-re drámaian elszaporodott, az első hatásos oltásokat viszont csak az 1950-es években sikerült kidolgozni.

A poliovírus elsősorban széklet útján terjed, de el lehet kapni fertőzött élelmiszerek, tárgyak közvetítésével, érintés vagy cseppfertőzés révén is. Mivel nincs hatásos kezelési formája, kiemelten fontos a megelőzés, azaz az oltás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: