2012-04-03 11:38:48• hírek • MTI

Kétezer ágytárs egyszobás lakásban EU-munkáért

Kétezren osztoznak egyetlen ágyon Romániában egy egyszobás lakásban - papíron.

A kétezer ágytárs közül 1999 moldovai - 1 meg román. Soha sincsenek egyszerre otthon, sőt, a moldávok soha sincsenek otthon, meg se fordulnak a lakás falai között, mégis nagyon elégedettek vele. A román jogszabályok ugyanis lehetővé teszik, hogy állandó lakhelyként egész seregnyi ember tüntethesse fel ugyanazt a címet. Erre azért van szükségük, hogy román személyigazolványt kaphassanak, mert azzal legálisan bejuthatnak az Európai Unióba. Zömük végcélállomása Nagy-Britannia, ahol sokan munkát találnak.

Moldovában a havi átlagkereset 520 lej, a munkanélküliek hányada magas. A román lakástrükk nélkül is sok moldáv dolgozik feketén az unióban, a trükkel pedig nyugodtan teheti. Romániában a kétezer fős albérlet csak egy a sok trükköző lakástulajdonos közül, ám minden bizonnyal a rekorder a létszámot tekintve.

A román hatóság csak sajnálkozásának ad hangot, és azt is pusztán színleg teszi a jelenséget illetően, mivel új állampolgárai bevételt generálnak az államkasszának - jegyzi meg az austriantimes.at hírhonlap.

A román papírok biztosítása moldávok számára immár akkora üzlet, hogy sok román nyíltan reklámozza a trükköt utcai szórólapokon. A román személyigazolvány tíz évre nemcsak szabad utazást biztosít az EU területén, hanem egy EU-polgáréval teljesen azonos jogokat is. Beszerzéséhez 450 lej csúszópénz kell - és 4,5 lej értékű okmánybélyeg. A dokumentum 10 nap alatt kész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: