2015-09-24 18:58:26• hírek • Kocsis Zoltán

Két új díszpolgára lett Szatmárnémetinek

Két új díszpolgára lett Szatmárnémetinek, a városi tanács csütörtöki döntése alapján ugyanis ezt a kitüntető címet kapja meg a szatmárnémeti Paulovics László grafikus, díszlettervező és Falticeni-i Rumelia Koren orvos, kórboncnok.

Rumelia Koren a román irodalom két kiemelkedő alakjához, Ioan Creangához és Mihail Sadoveanuhoz hasonlóan a Suceava megyei Falticeni-ben született. Útja és pályafutása aztán Szatmárnémetibe vezetett, hisz ide házasodott és hosszú éveken keresztül dolgozott itt kórboncnokként. Nevéhez több újítás, eljárás kötődik. Noha közel három évtizede Izraelben él, egyik fő szervezője és rendszeres vendége a Szatmári Orvosi Napoknak. Két évvel ezelőtt a Vasile Goldis Egyetem díszdoktorává avatta.

A városvezetés terveiben csak az ő díszpolgárrá avatása szerepelt, ám az RMDSZ javaslatára Paulovics László is megkapta ezt a címet. Korennel ellentétben a most 78 éves grafikus Szatmárnémeti szülötte. Hosszú éveken keresztül volt az Északi Színház díszlettervezője, több kulturális folyóirat grafikus munkatársa. Munkái egyéni és kollektív tárlatok sokaságán jelentek meg szerte az országban. Az ő keze munkáját dicséri a Szent Lélek római katolikus templom oltárképe is.

Paulovics 1985-ben hagyta el az országot, azóta Szentendrén él. Munkáinak fő témája azonban továbbra is a szülőföld és Szatmárnémeti. Alkotásai számtalan kiállításon jelennek meg Magyarországon, Németországban és sok más európai országban, ezzel pedig Szatmárnémeti egyik legjelentősebb hírvivőjének számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: