2015-05-08 00:55:35• hírek • Kocsis Zoltán

Két szupercsere is villant – közel a döntőhöz a címvédő

Gameiro első labdaérintése után máris örülhetett
Gameiro első labdaérintése után máris örülhetett

Gyenge első félidő után pazar második - ezt a partitúrát játszotta el ismét a Sevilla: az előző fordulóban a Zenit Szentpétervár, ezúttal pedig a Fiorentina nem tudott mit kezdeni a címvédő második félidei remeklésével. Nápolyban a hazaiaknak egy félidőre volt szükségük, mire feltörték a Dnyepr védelmét, majd két meccsre való helyzetet puskáztak el, míg az ukránok ki nem egyenlítettek.

Amint az várható volt, Sevillában két offenzív, támadó, aktív csapat lépett pályára. Lüktetett is a játék, amely magas iramot és élvezhető küzdelmet hozott. Némi meglepetésre a Fiorentina volt veszélyesebb, mégis a Sevilla vonulhatott előnnyel pihenőre. Az első komoly helyzetig csak öt percet kellett várni, amikor Joaquin remek passza után Mario Gomez lőtt a hazai kapu fölé 16 méterről. Alig telt el az első negyed óra, amikor a 17. percben Carlos Bacca tett vissza remekül egy labdát, az érkező Aleix Vidal pedig 16 méterről a hálóba bombázott. Mindez a legkevésbé sem fogta meg az olaszokat, sőt, Mati Fernandez két perccel később majdnem kiegyenlített, ám négy méterről érthetetlen módon kapu felé lőtt. Három perccel később ismét Fernandez került helyzetbe, de Sergio Rico védeni tudott, majd újabb két minutummal később Mohammed Szalah centikkel maradt csak le egy keresztlabdáról.

A rendkívül pragmatikus Sevilla a gólján kívül tehát igazán komoly helyzetbe se tudott kerülni, sőt, voltak percek, amikor a Fiorentina saját kapuja elé szorította a címvédőt. Teljesen megváltozott viszont a játék képe a második félidőre, mintha a szünetben kicserélték volna a két csapatot. Noha ez a játékrész is olasz lehetőséggel, Fernandez veszélyes szabadrúgásával kezdődött, mégis a Sevilla szerzett újabb gólt. Az 52. percben Milan Badelj vesztette el a labdát saját térfele közepén, Vitolo egyből kiugratta Vidalt, a védő pedig megszerezte önmaga és csapata második gólját. Egy csapat volt ekkor a pályán, az agresszív és céltudatos Sevilla, míg az első félidőben oly lendületes Fiorentina teljesen súlytalanná, reményvesztetté vált. Ilyen körülmények közepette már-már menetrendszerűen jött a harmadik hazai gól is. Benoit Tremoulinas futott el a baloldali oldalvonal mellett, középre passzolt labdájára (ki más, mint) Vidal érkezett. Noha most „eltörte a labdát", az pontosan az alig beállt Kevin Gameiro elé került, aki első labdaérintésével közelről nagyon fontos, talán döntőbejutást érő gólt szerzett.

A 84. percben Fernandez szabadrúgása egyfajta keretbe foglalta a második félidőt: a keretbe az olaszok meglepő tehetetlensége, 40 perces rövidzárlata került, amely könnyen lehet, hogy a döntőbe jutásukba kerül.

Sevillával szemben Nápolyban igazi türelemjáték folyt a pályán az első félidőben. A hazaiak az első pillanattól kezdve uralták a meccset, a 25. percben például 79%-os volt a labdabirtoklási arány az olaszok javára. Ezzel szemben a Dnyepr, amolyan olaszosan, kizárólag védekezésre rendezkedett be. Ezt viszont olyan magas szinten vitte véghez, hogy a Napoli, amely az idei EL teljes mezőnyét tekintve a legtöbbször lőtt kapura az eddigi meccseken, ezúttal csak egyszer tudott veszélyes lenni, amikor a 10. percben Lorenzo Insigne 20 méteres kapáslövése után a labda a kapufát is érintve került az alapvonal mögé. Teljesen válasz nélkül azért a Dnyepr sem maradt, amikor a vendégek kicsit előrébb merészkedtek, Jaba Kankava távoli lövése bizony megtornáztatta Mariano Andujar kapust.

A szünet után itt is nagyot változott a játék képe. Az 50. percben Insigne szögletére David Lopez érkezett a rövid sarokra és megszerezte a várva várt gólt a Napolinak. A spanyol középpályás gólja felszabadította a gátakat, az olaszok pedig egyik helyzetet a másik után alakították - és hagyták ki. Abban, hogy a Napoli nem tudta növelni előnyét, elévülhetetlen érdemei vannak Denisz Bojko kapusnak, aki Gonzalo Higuiannal szemben háromszor is nagyot védett, míg Marek Hamsik fejese és Jose Callejon lövése kevéssel ugyan, de cél tévesztett.

És mi a foci egyik szabálya azt követően, hogy végy egy jó kapust? Bizony, a kihagyott helyzetek ezúttal is megbosszulták magukat, amikor a 81. percben Artem Fedeckij jobb oldali beadására az alig fél perce pályára küldött Evgenyij Szelezsnyov érkezett - és kiegyenlített.

A várt biztos előny helyett tehát minimális hátránnyal utazhat a kijevi visszavágóra a Napoli, ám emlékezhetünk rá, a déliek Trabzonban és Wolfsburgban is négyet lőttek idén tavasszal. Mi több, az idei teljes EL-idényben pedig 12-1-es gólkülönbsége van idegenben.

Európa Liga elődöntők, első mérkőzések:
Sevilla
- Fiorentina 3-0
gólok: Vidal (17., 52.), Gameiro (75.)
a vendégeknél Ciprian Tatarusanu a kispadon kapott helyett

Napoli - Dnyepr Dnyepropetrovszk 1-1
gólok: David Lopez (50.) illetve Szelezsnyov (81.)
vendégeknél Alexandru Vlad a kispadon kapott helyett

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: