2015-10-28 15:55:39• hírek • MTI

Két százalékkal nő idén a világon a bortermelés

A világ bortermelése idén várhatóan két százalékkal 275,7 millió hektoliterre nő, a legjelentősebb termelő Olaszország lesz, Franciaország és Spanyolország előtt - közölte szerdán a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) Párizsban.

A két évvel ezelőtti rekordtermelés és a tavalyi visszaesés után "2015-ben a bortermelés az erős átlagban foglal helyet" - olvasható a szervezet közleményében, amely 270,7 és 280,7 millió hektoliter közé várja az idei termelést, miután több ország, köztük Kína és Oroszország, a világ nyolcadik és 12. bortermelője még nem közölte az idei előrejelzéseit.

A dobogón Olaszország, amelyet tavaly megelőzött Franciaország, valószínűleg visszaveszi vezető helyét 48,9 millió hektoliterrel, amely 10 százalékos termelésnövekedést jelent. Franciaország 47,4 millió hektoliterrel került a második helyre, ez tavalyhoz képest egy százalékos növekedés, míg Spanyolországban 36,6 millió hektoliter bor várható idén, négy százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A negyedik helyre az Egyesült Államok került 22,1 millió hektoliterrel, míg Argentína 12 százalékkal kevesebbet termelt idén, és 13,3 millió hektoliterrel szerepel az ötödik helyen, az újabb rekordot elért Chile előtt, ahol 23 százalékkal, 12,8 millió hektoliterre nőtt a termelés.

Ausztráliában (12 millió hektoliter) és Dél-Afrikában (11,3 millió hektoliter) stabilizálódott a termelés, Új-Zélandon viszont 27 százalékkal esett vissza a megszokott 2,3 millió hektoliterre, a tavalyi rendkívülien gazdag termelést követően.  
Európában szinte mindenhol nő a termelés a becslések szerint: Portugáliában 8, Romániában 9, Magyarországon 12, Ausztriában pedig 18 százalékkal. Csak Németország és Görögország jelzett visszaesést, az előbbi 4, míg az utóbbi 9 százalékkal. 

A tavalyi évhez hasonlóan, a szervezet szerint kielégítő a piaci egyensúly, és az idei termelés ki fogja elégíteni a fogyasztási, és az olyan ipari felhasználási borigényeket is, mint a brandy, az ecet vagy a vermut előállítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: