2018-02-23 07:38:54• hírek • közlemény

Két százalék beteggondozásra

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet egyik fő tevékenységi területe az idősgondozás, azon belül pedig a házi betegápolás.

Jelenleg a szervezet Erdődön, Nagykárolyban, Mezőpetriben, Sárközújlakon, Szatmárhegyen, Szatmárnémetiben, Tasnádon, valamint Felsővisón, Máramarosszigeten és Nagybányán működtet házi betegápoló központokat. Ezek az intézmények a környező települések betegeit is ellátják, így a Caritas által nyújtott betegápolási szolgáltatások mintegy harminc Szatmár és Máramaros megyei településen elérhetőek. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet asszisztensei és ápolói naponta 1022 beteget látnak el, enyhítik szenvedésüket, ápolják lelküket, örömtelivé teszik napjaikat. A beteg, magányos, magukat ellátni nem képes idősek száma az utóbbi évtizedekben folyamatosan emelkedett, ezért megnőtt a házi betegápolási szolgáltatások iránti igény is, ezzel szemben ezen szolgáltatások állami támogatottsága nem hogy növekedett volna, drasztikusan csökkent. Míg 2017-ben a Caritas égisze alatt működő szinte valamennyi házi betegápoló központ megkapta az ellátottankénti 120 lej/hó állami szubvenciót, addig idén csak három házi betegápolóközpont kapta meg a támogatásra jogosult státust (bár a kritériumokat valamennyi teljesítette).


Az idén igénybe vehető támogatás 120 lejről 27,60 lejre csökkent, vagyis 77%-kal kisebb a tavalyinál. Mivel ez az összeg nagyon távol esik a reális költségektől, és óriási papírmunkával jár, ezért a Caritas lemondott az igénybevétel lehetőségéről és más utakat keres szolgáltatásai finanszírozására. Bár szolgáltatni egyre nehezebb, a Caritas nem adja fel. „Nem hagyunk cserben egyetlen ellátottat sem” - nyilatkozta nemrégiben Láng László Caritas vezérigazgató, aki a kialakult helyzetre a helyi összefogásban lát megoldást.


A 2%-os kampány is a közösségi összefogás egy módja. A kampány keretében a lakosok lehetőséget kapnak arra, hogy a már kifizetett jövedelemadójuk 16%-ból 2%-ot jótékony célokra irányítsanak át. Amennyiben adója 2%-át a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnek ajánlaná, támogatva ezzel a szervezet által biztosított házi betegápolási szolgáltatásokat, töltse ki a 230-as űrlapot a Caritas adataival és legkésőbb május 25-ig juttassa el a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba.


A szervezet adatai: Asociația Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, adószám 4960929, banki számlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001. Ne feledjék, együtt mindig többet tehetünk a közösségért, melyben élünk!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: