2014-05-06 12:18:58• hírek • Kocsis Zoltán

Két százalék az iskolánk javára, gyerekeink jövőjéért

A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület, mint neve is jelzi, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba járó diákok szüleinek szervezete. Elsődleges célja a diákok tanulási, taníttatási feltételeinek jobbítása.

„Történelmi tapasztalataink azt mutatják, hogy a sikeres hajdani scholák csakis a közösség akaratából létezhettek és működhettek kiválóan. Az idők ugyan változtak, de ma még inkább érezzük azt, hogy az állam biztosítja ugyan a működés alapfeltételeit, de mindazt, ami jobbá, komfortosabbá teheti a tanulás körülményeit, csakis közösségi összefogás eredményeként születhet meg", véli Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója.

A Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület tevékenységét, céljait a következőképpen csoportosíthatnánk: a tanulás körülményeinek jobbítása: osztálytermek, laboratóriumok, szaktermek, az épület rendbetétele, bútorzat, eszközök beszerzése. Fontos szempont továbbá a diákok különböző versenyeken való részvételének támogatása, az iskolai diákélet színesebbé tétele, különböző tevékenységek támogatása, kiemelkedő teljesítményű diákok jutalmazása, táborok, kirándulások szervezése a diákok számára, pályázatok írása, támogatások, szponzorok felkutatása.

„Az Egyesület eddigi tevékenysége sikeresnek mondható. Az összefogás, a szülők támogatása lehetővé tette, hogy elérjük eddig kitűzött céljainkat, és lehetőséget teremtsünk arra, hogy az oktatás jobb körülmények között történhessen az iskolában", mondja az igazgatónő.

„Számos versenyen vettek részt az iskola diákjai támogatásunkkal, illetve segítettünk a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatának megszervezésében. Az elmúlt iskolaévben került megrendezésre a Korona és tiara elnevezésű történelmi vetélkedő, amelynek létrejöttében, a vendégcsapatok étkeztetési költségeinek átvállalásában ugyancsak jelentős szerepet vállaltunk.

A kiemelkedő teljesítményű diákokat könyvjutalommal jutalmaztuk év végén. A tavalyi iskolaévben először sikerült egy jutalomkirándulást is szervezni Sárospatak-Kassa-Miskolc útvonalon azon diákok számára, akik tanulmányi eredményeik, illetve versenyeredményeik alapján kiérdemelték azt. Minden év végén jutalmazunk egy kiemelkedő teljesítményű végzősdiákot, illetve immár három éve megalapítottuk a Kölcsey Nagydíjat, amellyel egy-egy pedagógus munkáját köszönjük meg. Jelentős szerepet vállaltunk a Kölcsey-napok rendezvénysorozatának megszervezésében és lebonyolításában is. Sokan emlékezhetnek arra, milyen sikeres volt a tavalyi Diákgála, Salátakészítő-verseny, illetve a szabadtéri Kölcsey-bál. Ennek a rendezvénysorozatnak a keretén belül került sor egy jótékony célú tombola megszervezésére is, melynek bevételéből sikerült a régi teniszpálya elhanyagolt területét rendbe hozni, füvesíteni, kosárpalánkot elhelyezni a kisebbek számára. A nyár folyamán segítettünk az iskolában szükséges kisebb-nagyobb javítási munkák elvégzésében is", sorolta a szülői egyesület tevékenységének eredményeit Zsók János Csaba egyesületi elnök.

Emellett az őszi szüreti jótékony célú bál bevételéből az intézménynek sikerült rendbe tennie az épület alagsorát, tehermentesítenie a tornatermet még egy kisebb tornaterem létrehozásával, kialakítania a Köfedisz-termet a diáktanács számára. Az oktatómunkát kisebb eszközök, például CD-lejátszók megvásárlásával segítette.

„Az adó 2%-ból befolyt összegek a tavalyi évben fontos segítséget jelentettek terveink megvalósításában. Szeretnénk megköszönni mindazoknak a segítséget, akik részt vettek rendezvényeinken, illetve felajánlották adójuk 2%-át", mondta az igazgatónő.

Természetesen azonban rengeteg még a tennivaló az iskolában. „Bútorzatot kell vásárolnunk az induló előkészítő osztály számára, de más osztályokban is megért már a bútorzat a cserére. Felújításra vár a kémia-szakterem, a biológia-szakterem, folytatnunk kell az új számítógépek vásárlását az informatika-szaktermek számára. Rendbetételre várnak a diákmosdók, ki kellene festeni az ebédlőt, folyosókat", sorolta a problémákat és a feladatokat a szülői bizottság elnöke.

A tavaly még így nézett ki az épület belső fala

„Szeretnénk folytatni megkezdett munkánkat. Mindehhez azt kérjük, támogassa egyesületünket! Ne engedjük, hogy a 2 %-ról is Bukarestben döntsenek. Döntsünk mi, ezért kérünk minden szülőt, ex-diákot, vállalkozót és mindenkit, akinek lehetősége adatik, hogy adójának 2%-át ajánlja fel és a 230-as formanyomtatványban a személyi adatokkal együtt, a következőket írja be:

ASOCIATIA ASOP KÖLCSEY FERENC SZÜLŐI EGYESÜLET, cod de identificare fiscala: 29401523, cod bancar (IBAN): RO14RNCB0226125597790001

Szatmári magyar közösségünk jövőjét erős magyar iskolák is jelentik. Segítsenek abban, hogy a Kölcsey Főgimnázium továbbra is a szatmári magyar oktatás erős, jól felszerelt, modern, ugyanakkor a hagyományos értékeket őrző és közvetítő intézmény lehessen!", fordul a szatmári magyarsághoz Pataki Enikő igazgatónő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: