2014-01-14 14:49:20• hírek • Szatmár.ro

Két szatmárival bővült a MIÉRT elnöksége

Szatmár megyének két helye van a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) huszonhárom fős elnökségben.

A Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) részéről az elnök, Őri-Pákay Franciska képviseli a megye ifjúságát, mellette pedig Balog Tamás volt két hónappal ezelőtti lemondásáig. Az időközben megürült helyre a legutóbbi, székelyudvarhelyi elnökségi műhelytáboron a Magyar Ifjúsági Kezdeményezésből Mureşan István került be az elnökségbe, egyelőre konzultatív joggal, hiszen a teljes jogú elnökségi tag státuszt csak a MIÉRT küldöttgyűlése hagyhatja jóvá. Ezt a gyűlést idén február 16-án szervezi meg a Csík Területi Ifjúsági Tanács és a MIÉRT.

Mureşan István a legdinamikusabban fejlődő Szatmár megyei ifjúsági szervezetben, a MIK-ben lát el elnökségi feladatokat, így egyben a legnagyobb önkéntes csoportot tömörítő szervezetet is képviseli az országos fórumon.

„Örülök annak, hogy tagja lehetek az elnökségnek, mert úgy gondolom, hogy a szatmári képviseletet erősíteni kell, bár tudom, hogy szintén szatmári volt, aki átadta a helyét. Ennek ellenére azt gondolom, hogy én, aki továbbra is szülővárosomban élek jobban tudom képviselni a helyi fiatalokat az országos szervezetben. Mindemellett úgy érzem, hogy pár gyakorlati dolgot ellesve az elnökségi gyűlésekről segíteni tudok majd a Szatmári Magyar Ifjúsági Kezdeményezésnek, amelyben tevékenykedem, hogy egyre jobb és tartalmasabb rendezvényeket tudjunk megszervezni." - összegezte elnökségben való részvételének pozitív vetületeit Mureşan István.

Mellette az elmúlt hétvégén mutatkozott be a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségi ülésén Kádár Petra, aki a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnökeként kapott helyett az elnökségben.

Kádár Petra„Nagy büszkeséggel tölt el az, hogy a Makosz vezetőségének négyen is tagjai Szatmár megyéből. Eredményesnek tűnik a szatmári diáktanács munkája, remélem ez továbbra is így marad. Az is mindenképp pozitívum, hogy a Miért elnökségében is helye van a Makosznak. Fontos az, hogy a magyar ifjúsági szervezetek együttműködjenek, hiszen így erdeményesebbek és erősebbek lehetnek, a fiatalok nagyobb szféráját fedhetik le. Örülünk, hogy figyelnek Erdélyben a középiskolások hangjára is. Szerintem erre a generációra kiemelt hangsúlut kell fektetni, hiszen ők határozzák meg a jövő társadalmát és mentalitását, ha változást akarunk elérni, figyelnünk kell a középiskolásokra." - mutatott rá Kádár Petra MAKOSZ elnök, s egyben MIÉRT elnökségi tag arra, hogy miért fontos a két országos szervezet szorosabb együttműködése.

„Fontosnak tartom, hogy az országos ifjúsági szervezetekben is megfelelő legyen a szatmári fiatalok képviselete, hiszen így jutunk közelebb ahhoz, hogy érdekeink képviselete meglegyen, s időben juthatunk hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek sokszor meghatározzák az adott év történéseit" - foglalta össze a SZÁMIT elnöke azt, hogy miért fontos a megfelelő képviselet.

Az elnökségi műhelymunka során megbeszélték a jelenlévők, hogy mely események kerüljenek be az országos szervezet idei naptárába, s ezek között van egy szatmárnémetiben zajló is. Ennek előzménye a MIÉRT és a KDNP ifjúsági szervezete az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közötti együttműködés, s ennek megerősítése céljából itt megszervezett Szatmár főutcáján konferencia.

„Idén október helyett augusztusban szervezzük meg a találkozót a Partiumi Magyar Napokkal párhuzamosan, hogy Erdély más területein, valamint a Magyarországon, Kárpátalján, a Vajdaságban és Felvidéken élő magyar fiatalok megismerkedhessenek azzal a rendezvénysorozattal, amelyre a legbüszkébbek vagyunk" - ismertette Őri-Pákay Franciska az idei tervek egy apró részét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: