2014-11-18 13:17:09• hírek • Kocsis Zoltán

Két szatmárival a pályán búcsúzna idén a román válogatott

Egy félidőt 4-2-3-1-es, egyet pedig 4-4-2-es felállásban fog játszani a magyar labdarúgó-válogatott kedden az oroszok elleni budapesti barátságos mérkőzésen. Románia hét helyen is változtathat a dánok elleni felkészülési meccsen, szerepet kaphatnak a szatmáriak: Florin Gardos és Eric Bicfalvi is.

Dárdai Pál szövetségi kapitány a telki edzőközpontban hétfőn rendezett sajtótájékoztatón osztotta meg elképzelését a sajtó képviselőivel, azt azonban nem árulta el, melyik szisztémával kezd majd a csapat.

A szakvezető arról is beszélt, hogy most azoknak is szeretne lehetőséget adni a bizonyításra, akik eddig kevesebbet szerepeltek, mind a hat cserelehetőségét szeretné kihasználni és előre meg fogja mondani a játékosainak, ki mennyit játszik, mikor jön le, mikor áll be. A Groupama Arénában 21.30 órától sorra kerülő összecsapáson a tréner nem számíthat Varga Józsefre, aki vírusos fertőzés miatt már el is hagyta az edzőtábort. "Ezért kérek mindenkit, hogy most ne vonjon le következtetéseket a cserékből. Az a fontos, hogy mindenki kapjon lehetőséget, a közösség, a szellemiség ne sérüljön" - jelentette ki.

Mint utalt rá, a keddi találkozóra gyakorlatilag egyetlen közös edzéssel kell felkészülniük, s mivel a védelem nagyjából rendben van, hétfőn este támadásban gyakorolnak majd néhány variációt.

Kérdésre válaszolva elmondta, amikor felkérték szövetségi kapitánynak, nyolc napon keresztül elemzőprogramokat tanulmányozott, hogy az egyes posztokra megtalálja a megfelelő embereket, de a finnek ellen csereként beállt Forró Gyulát senki sem ajánlotta neki.

"Az egyik mérkőzésen láttam, hogy ez a fiú helyezkedésben nem hibázik, az edzőtáborban megtámogatta, amit éreztem, így lehetőséget kapott. A holnapi meccsen pedig kezdőként számítok rá bal hátvédként" - tette hozzá a kapitány, aki a jövőjére vonatkozó kérdéseket egyelőre elhárította, s csak annyit mondott, hogy az oroszok elleni mérkőzés után alapos mérlegelést követően olyan döntést szeretne hozni, hogy senkinek az érdeke ne sérüljön.

A sajtótájékoztatón jelen volt Gera Zoltán, Juhász Roland és Dzsudzsák Balázs is. Mindhárman úgy fogalmaztak, szeretnék, ha Dárdai Pál hosszabb távon is a válogatott mellett maradna. "Abban bízom, hogy a jövő évet is vele kezdjük meg - mondta Dzsudzsák. - Azt hiszem, sikerült meggyőznünk arról, hogy amit elvárt és beígért, azt meg tudjuk valósítani. Ennek elégnek kell lennie. Az a feladatunk, hogy holnap még nehezebbé tegyük a döntését" - tette hozzá a szélső, aki az oroszok közül klubtársát, Alekszandr Kokorint emelte ki.

Juhász Roland beszélt a sérüléséről, elmondta, hogy a pénteki mérkőzésen egy ütközés során a saját könyöke csúszott be a lengőbordájához, majd a szünet után ugyanoda kapott ütést, ezért kellett idő előtt elhagynia a pályát. "Ennek ellenére még itt tartózkodom. Bízom benne, hogy holnap pályára tudok lépni. A doktor úr olyan injekciót ígért, amitől nem fogok fájdalmat érezni" - mondta, hozzátéve, hogy minden válogatott mérkőzés fontos, az hogy papíron erősebb vagy gyengébb ellenféllel kell játszani, csak azt határozza meg, hogy mit lehet gyakorolni. - "Az a fontos, hogy a mi játékunk érvényesüljön".

Gera Zoltán jelezte, megbeszélte a szövetségi kapitánnyal, hogy az oroszok ellen nem lesz kezdő, de azért szeretne játszani. "Ha a kapitány úgy gondolja, beállít, ha nem, nem, nincs belőle probléma" - fogalmazott. Mint mondta, ő is bízik Dárdai Pál maradásában, már csak azért is, mert az elmúlt időszakban jól összekovácsolódott a csapat.     "Szerencsére ez eredményekkel is párosult. Igaz, időnként csak nüanszokon múlt a siker, de talán éppen az mutatja a csapategységet, hogy ezt meg tudtuk valósítani" - folytatta helyzetértékelését, majd már a görögök elleni, márciusi Európa-bajnoki selejtezőre tért rá.     "Már arra gondolok. Lehet, hogy egy kicsit előreszaladtam, de hát én ilyen vagyok. Fontos, hogy addigra mindenki jó formában legyen" - szögezte le.

Elsősorban a jövőjével kapcsolatos híresztelésekre kellett reagálnia Fabio Capellónak, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a magyarok elleni keddi barátságos mérkőzést megelőzően.

A 68 éves olasz trénert az orosz újságírók leginkább az orosz sportminiszter hétfőn megjelent kritikájával "szembesítették". Vitalij Mutko az osztrákoktól szombaton elszenvedett 1-0-s vereséget követően a Szport Ekszpressz napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az orosz futball tízéves lemaradásban van, visszasüllyedt az európai középmezőnybe, és ezzel a játékkal senki sem lehet elégedett. "Drasztikus változások jönnek" - jelentette ki.
Capello elmondta, személy szerint a videoelemzést követően is úgy érzi, csapata jól játszott Bécsben, és csak egy rövid kihagyás miatt kapott ki. A személyét, egészen pontosan a lehetséges távozását is érintő kérdések elől kitért a szakember, ugyanakkor elmondta, a csapaton belül jó a hangulat, az elmúlt két találkozót leszámítva a játékosok elérték céljaikat.

Az orosz újságírók nem kímélték az olasz szakembert, aki "papíron" a világ egyik legjobban fizetett szakvezetője. Arra a kérdésre, miszerint hajlandó lenne-e felállni a kispadról úgy, hogy lemond a végkielégítésről, csupán annyit jegyzett meg, hogy hónapok óta nem kapott fizetést.

Roman Sirokov csapatkapitány elmondta, az elmúlt egy évben gyengébben teljesítettek, de szeretnének mihamarabb, lehetőleg már a keddi összecsapáson visszanyerni valamit az együttes presztízséből. Hozzátette, véleménye szerint a magyar válogatott támadófutballt játszik majd saját közönsége előtt, de ők is erre fognak törekedni.

Sirokov a Dinamo Moszkvában futballozó Dzsudzsák Balázs játékát jól ismeri, ugyanakkor rajta kívül csak a korábban a Zenitet erősítő Huszti Szabolcs nevét tudta megemlíteni.

Újságírói kérdésre a középpályás azt mondta, nem gondolja, hogy veszélyben lenne Fabio Capello állása a csapatnál, így nem érte, hanem a hazájukért kell küzdeniük.

Az orosz válogatott négy fordulót követően a harmadik helyen áll a G csoportban. A nyitófordulóban Liechtensteint győzte le, majd következett a Svédországban elért döntetlen, ezt követően hazai pályán a moldovaiakkal sem bírt az együttes, majd a hétvégén kikapott az osztrákoktól.

Románia 11 év után látja ismét vendégül Dániát: a vikingek kispadján akkor is Morten Olsen ült már (azóta is megszakítás nélkül vezeti a dán „dinamitokat"), a román kispadra pedig visszatért Anghel Iordanescu. Érdekesség, hogy amíg az akkor pályára lépők közül román oldalról egyedül Daniel Pancu aktív még, a dánok közül többen is profiskodnak mér - ám egyikük sem tagja már a válogatottnak.

A Gazeta Sporturilor napilap szerint Iordenescu nem kevesebb mint hét helyen változtat majd az észak-írek elleni kezdőcsapaton: kimarad Ciprian Tatarusanu, Dragos Grigore, Vlad Chiriches, Ciprian Tanase, Gabriel Torje, Lucian Sanmartean és Bogdan Stancu. Helyüket Costel Pantilimon, a szatmári Florin Gardos, Cosmin Moti, Alexandru Maxim, Cirpian Enache, Claudiu Kesrü és Ovidiu Hoban foglalhatja el. A keret másik Szatmár megyei tagja, Eric Bicfalvi tehát a várakozások szerint nem kap helyet a kezdőben, ám a mérkőzés során vélhetően beállhat, ezzel debütálva a válogatottban.

A már említett 11 évvel ezelőtti mérkőzésen Dánia 5-2-es, kiütéses győzelmet aratott Bukarestben. Noha a hazaiak visszavágóról beszélnek, a bukaresti sajtó szerint Olsen mester nagyjából azt a csapatot küldi pályára, amely a hétvégén 3-1-re nyert Belgrádban.

Románia - Dánia 20.30 ProTv
A román válogatott várható kezdőcsapata a Gazeta Sporturilor szerint:
Pantilimon - Rat, gardos, Moti, Papp - Hoban, Pintilii - Chipciu, maxim, Enache - Keserü

Magyarország - Oroszország 21.30 m1
A magyar válogatott várható kezdőcsapata (az MTI szerint):
Bogdán Ádám - Fiola Attila, Lang Ádám, Kádár Tamás, Forró Gyula - Elek Ákos, Kalmár Zsolt - Lovrencsics Gergő, Kovács István, Dzsudzsák Balázs - Nikolics Nemanja

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: