2017-03-23 07:13:38• hírek • MTI

Két román állampolgár is megsérült Londonban

fotó: The Sun
fotó: The Sun
A külügyminisztérium által csütörtökön kiadott közlemény szerint két román állampolgár sérült meg a balesetben. Egyiküket még kórházban ápolják, állapota súlyos. A másik személy elhagyhatta a kórházat.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Meghalt a merénylő is, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.

A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egyetlen merénylő volt. Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek. Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, két embert megölve, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután próbált bejutni a parlament épületébe, megölve a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját. Rátámadt egy másik rendőrre is, ekkor azonban lelőtték.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese alig két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatóján éppen ilyen merénylettípus veszélyére hívta fel a figyelmet, kijelentve: az elhárító ügynökségek megítélése szerint a Nagy-Britanniát fenyegető terroristák eszköztára a késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a lőfegyverrel elkövetett terrorcselekményekig terjed. A sérültek közül tizenkettőnek az állapotát minősítették súlyosnak, illetve válságosnak a mentőalakulatok. A merényletben francia és román állampolgárok is megsérültek.

Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba a Westminster-hídról. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornának azt mondta: a tárca nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben. Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre.

May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA). A kormányfő a testület értekezlete után rövid nyilatkozatot tett Downing Street-i hivatala előtt, bejelentve: nem változik a terrorkészültségi szint. Ennek alapján Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára. Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Sadiq Khan, London polgármestere a merénylet után kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa. Donald Trump amerikai elnök együttérzését nyilvánította ki Theresa May kormányfőnek a szerdai londoni terrortámadás után. Trump telefonon beszélt a brit miniszterelnökkel, és felajánlotta az amerikai kormány mindenre kiterjedő segítségét.

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: