2010-02-22 16:37:05• hírek • Szatmár.ro

Két ország, egy cél, közös siker

Az Európai Unió által finanszírozott Magyar-Román Határon átnyúló Együttműködési Program keretében Magyar-Román hírügynökséget és Gazdasági Affiliációs Hálózatot indít útjára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kölcsey TV és a Szatmár megyei Regioline Egyesület.

A nyíregyházi főiskola épületében tartott nyitókonferencián bemutatták a program céljait és ismertették a várt eredményeit.
Úsz Illés, a Kölcsey TV főszerkesztő-helyettese köszöntő beszédében elmondta, a kétoldalú együttműködés célja egyrészt, hogy közelebb hozza egymáshoz a két megye lakosságát, segítse az információáramlást és támogassa a határon átnyúló gazdasági együttműködéseket. Ezt sugallta a konferencia mottója is: Két ország, egy cél, közös siker.

Kósa Árpád, a Kölcsey TV ügyvezető igazgatója arról számolt be, milyen lehetőségeket nyit majd a határmenti együttműködési program keretében kialakuló hálózat. "Bár sokat beszélünk az utóbbi évtizedekben bekövetkezett információáramlásról, a befogadó szempontjából ez nem annyira egyértelmű. A mai műsorok nagy része a figyelemfelkeltésre alkalmas, viszont többletinformációt kevésbé tartalmaznak. A határ két oldalán élők is nagyon keveset tudnak egymásról, annak ellenére, hogy az EU-s csatlakozás a határok átjárhatóságát is megkönnyítette. Szomszédos megyék vagyunk, mégsem tudjuk, mi történik a túloldalon. Ezen próbál változtatni a határmenti hírügynökség."

A konferencia visszatekintést nyújtott a két ország közös múltjára, történelmi és gazdasági szempontok alapján.  Dr. Nagy Andrea egyetemi docens beszédében a második világháborútól az Európai Uniós csatlakozásig tekintette át a román-magyar kapcsolatot. "Az EU-integráció olyan előnyt jelentett mindkét ország számára, amely a kommunikációt is gördülékenyebbé tette. A következő jelentős lépés, a Schengeni övezethez való csatlakozás a trianoni traumát is feloldhatja, és még szorosabbá, nyitottabbá teheti az együttműködést Románia és Magyarország között"- mondta.

Határmenti gazdasági együttműködési lehetőségekről tartott előadást Gerhes Miklós közgazdász. A szakember rávilágított: egyre nagyobb intenzitású a határ menti kereskedelem. Míg 2004-ben kb 200 millió eurót fektettek be magyarországi cégek a határ másik oldalán, 2009-ben már az egymilliárd eurót is elérte ennek összege. "A határ menti kereskedelemre is komoly hatással volt a gazdasági válság. Ugyanakkor az a tény, hogy Magyarországnak a 6. legfontosabb gazdasági partnere Románia, további együttműködési lehetőségeket vetít előre".

Nagy Péter Európai Uniós szakjogász a gazdasági társaságok működésére és szabályozására tért ki előadásában. Nagy Péter szerint a határon túli befektetések egyik vonzereje, hogy a romániai határ mentén is nagy számban beszélik a magyar nyelvet, így a vállalkozók nem érzik magukat annyira kiszolgáltatottnak. A negyvenes években megrekedt gazdasági áramlás már a 90-es években megindult, az Európai Uniós csatlakozás pedig erre rásegített jogrendszerével, valamint új lehetőségek nyíltak a határon túli cégalapítás vagy telephely-létesítés terén - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: