2009-12-23 16:10:49• hírek • Gozner Gertrud

Két ország, egy cél, közös siker

A Szatmár Megyei Múzeum karöltve a nyíregyházi Jósa András Múzeummal közös projektet indított A falvak élete Szatmár vidékein - múlt, jelen és közös jövő címen.

Az Európai Unió által finanszírozott kutatás a Magyarország és Románia közötti Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 része - tudtuk meg Daniela Balutol, a Megyei Múzeum igazgatójától. A projekt egy évig fog tartani, 2009 novemberétől 2010 novemberéig, és öt Szatmár megyei, valamint négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést ölel fel.

A kutatás legfőbb célkitűzése a magyar-román határ mentén fekvő települések feltérképezése, különös tekintettel azok multikulturális jellegére, kiemelve a közös történelmet, ugyanakkor a nemzeti identitásban rejlő különbségeket - fejtette ki Adela Dobrescu, a projekt menedzsere.

A program keretén belül terepkutatásokra, fotótáborokra, kiállításokra, szimpóziumokra is sor kerül, valamint egy etno-antropológia filmet is forgatnak a települések húsvéti szokásairól. A kutatás anyagát egy fényképes albumban is megörökítik, emellett kulturális folyóiratot, és egy szakácskönyvet is megjelentetnek a román és magyar települések helyi jellegzetességeiről.

Az öt Szatmár megyei település, ahol a kutatásokra sor kerül: a nemzetiségi szempontból vegyes Szatmárhegy, a román Kisszokond, a magyar Bogdánd, az avasi Komorzány és a sváb Mezőpetri. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Vállaj, Nyírcsaholy, Szamosszeg és Nagyecsed vesz részt a programban.



Adela Dobrescu és Daniela Balu a Megyei Múzeum részéről mutatták be a projektet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: