2019-10-07 12:49:33• hírek • Bede Emőke

Két napon át lehet időpontot foglalni az ingyenes mellrákszűrésre

A mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés, mely a tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon (az összes rákos eset 10,4%-a, mindkét nemet beleértve), és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok.

Az Egészésgügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csak a nőket vizsgálva az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az emlőrákos esetek száma az 1970-es évek óta jelentősen emelkedett, amit a kutatók részben a nyugati civilizáció modern életvitelének a számlájára írnak. Mivel a korai fázisban felismert emlőrák még műthető, gyógyulási aránya pedig magas, ezért bizonyos kor felett – és bizonyos rizikófaktorokat szem előtt tartva – ajánlott rendszeresen részt venni a szűréseken, ugyanakkor érdemes önvizsgálatot is tartani.


A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az utóbbi években rendszeresen szervezett szűrőkampányokat, és nem lesz ez másként ebben az októberben sem. Az egészségügyi intézmény által szervezett szűrésre 120 olyan nő jelentkezését várják, akik az utóbbi egy évben nem vettek részt hasonló kivizsgáláson. A kampány első részeként október 10-én, azaz csütörtökön, 14 és 20 óra között egy önvizsgálati tájékoztatót tartanak az érdeklődőknek, a szó szoros értelmében vett mammográfiás vizsgálatokra pedig az előzetes időpont-egyeztetésnek megfelelően, a hónap egy későbbi napján kerül sor.


A kampányon való részvételt október 8-án és 9-én, 8 és 22 óra között lehet jelezni a 0733.035.609-es telefonszámon. Figyelem: a helyek száma korlátozott!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: