2017-02-22 09:38:23• hírek • Kocsis Zoltán

Két nap alatt nyolc migránst fogtak el Peténél

Néhány óra leforgása alatt összesen nyolc menekültet fogtak el a szatmári határrendészek Pete közelében. Voltak közöttük afgánok, vietnámiak és irakiak. Utóbbiak közül egyikük tartózkodási engedéllyel is rendelkezett Romániában. A német biztonsági szervek szerint csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy elinduljon Európa felé.

Elképzelhető, hogy rekordot döntöttek azzal a szatmári határrendészek, hogy vasárnap este és hétfőn - gyakorlatilag néhány óra leforgása alatt - összesen öt migránst tartóztattak fel a petei határátkelő közelében. Volt, akiket embercsempészek próbáltak meg átjuttatni a határon, mások gyalogosan próbáltak meg belépni Magyarországra a zöld határon.

Vasárnap este ukrán rendszámú Mercedes Benz típusú furgon futott be a határátkelő területére. A buszt a 23 éves ukrán Andrij B. vezette, de vele tartott a szintén ukrán állampolgárságú, 24 éves Mihajlo B. is.

Amikor a határrendészek alaposan átnézték a járművet, kiderült, hogy további hatan utaztak még benne. A hátsó ülés mögött kialakított rejtekhelyen további hat férfi húzta meg magát. Mint kiderült, közülük négyen afgán, ketten pedig vietnámi állampolgárok. Életkorukat tekintve 20 és 55 év közöttiek voltak.

A két ukrán férfi ellen embercsempészet vádjával indult eljárás, őket 29 napra őrizetbe is vették, míg a menekültek ellen illegális határátlépési kísérlet vádjával indítanak büntetőjogi eljárást.

Néhány órával később, hétfőn két, a határ menti erdő felé tartó férfira lettek figyelmesek a határőrök. Miután feltartóztatták és igazoltatták őket, kiderült, hogy két iraki férfiról van szó. Egyikük, egy 37 éves férfi korábban menekült státuszt kért Romániától, míg 30 éves társának tartózkodási engedélye is volt.

A két iraki ellen is illegális határátlépési kísérlet vádjával indult eljárás.

A német biztonsági szervek napokba közzétett adatai szerint csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy elinduljon Európa felé. Könnyen lehet tehát, hogy Peténél is újabb rekordok dőlnek majd meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: