2010-09-16 11:09:43• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Harcosok klubja

Harcos, brusztolós meccsre számíthat a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában mind a magyar, mind a román  képviselő.  Debrecen a Puskás Ferenc stadionban a kemény erőfocit képviselő ukrán Metaliszt Harkivot, míg a Steaua a legendás Anfield Roadon az egyelőre talán túlságosan is robusztusnak tűnő LIverpoollal csap össze.

Elsősorban gyors, agresszív és koncentrált játékot vár labdarúgóitól Herczeg András, a Debreceni VSC klubmenedzsere csütörtök este, az ukrán Metaliszt Harkiv elleni Európa Liga-mérkőzésen.

A szakember szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ukrán együttes elleni összecsapáson van a DVSC-nek a legnagyobb esélye a pontszerzésre, mert a Harkiv a két évvel ezelőtti kiírásban a negyeddöntőig jutott, s olyan gárdákat győzött le, mint az idén a csoportban szereplő olasz Sampdoria vagy a török Galatasaray és Besiktas, valamint a portugál Benfica.

"Igyekeztünk minél több információt begyűjteni a riválisról, ezért a Metaliszt több mérkőzésének videofelvételét is megtekintettük. - tette hozzá Herczeg. - Tavaly a BL-ben voltak közönségszórakoztató, jó összecsapásaink, ezt az idén is szeretnénk megismételni, de természetesen nagyon jó lenne pontot, pontokat szereznünk."

A Harkiv 2004-ben jutott vissza az ukrán élvonalban, s nem sokkal utána az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij révén a rendezett anyagi háttér is biztosítva lett, melynek eredményeként hamar az élcsapatok közé került.
A Metaliszt a legutóbbi négy kiírás mindegyikében harmadik lett az ukrán bajnokságban, de ami még jobban megmutatja a harkiviak erejét, hogy két éve az EL jogelődjében, az UEFA Kupában a nyolcaddöntőig menetelt. Előbb a török Besiktast búcsúztatva jutott a csoportkörben, ahol a portugál Benfica, a török Galatasaray és a görög Olimpiakosz legyőzésével jutott tovább, csak a német Hertha BSC ellen vesztett két pontot. A kieséses szakaszban az olasz Sampdoriát kettős győzelemmel búcsúztatta, majd a Dinamo Kijev állta útját idegenben lőtt több góllal.


Bizakodva készül a Loki a Harkiv ellen fotó: dvsc.hu
Bizakodva készül a Loki a Harkiv ellen fotó: dvsc.hu


Hogy hazai pályán sem számíthat könnyű mérkőzésre a hajdúsági gárda, az bizonyítja a legjobban, hogy a Metaliszt eddigi hét idegenbeli európai kupamérkőzésén mindössze egyszer szenvedett vereséget, akkor is az országhatáron belül, ugyanis csak a Dinamo győzött ellene.

A sikerek másik titka - az Ukrajnában divatos brazil légiósok megszerzésén túl - az állandóság, ugyanis 2005 nyara óta az idén februártól augusztusig szövetségi kapitányként is tevékenykedő Miron Markevics irányítja a szakmai munkát.

Az I csoport másik meccsén Dzsudzsák Balázs csapata, a PSV Eindhoven a várhatóan Koman Vladimirrel a soraiban felálló Sampdoriát fogadja.

Nem jellemzi a stabilitás az EL-csoportkör egyetlen román csapatát, a Steauát: a bajnokság alig két hónapja vette kezdetét, Ilie Dumitrescu pedig már a második edzője az együttesnek. A katonacsapat írd és mond húsz játékost igazolt az idén nyáron, közülük azonban többen már nem is tagjai a keretnek. A várható kezdő csapatban ennek következtében Abrudan, Geraldo, Latovljevic, Apostol, Radut és Angelov is helyet kap majd az újak közül Tatarasanu, Emeghara, Tanase, Stancu és Kapetanosz mellett.

Komoly átalakuláson esett át a nyáron a Liverpool csapata is. Rafa Benitez vezetőedző az Interhez távozott, helyét Roy Hodgson vette át. Benajun, Mascherano és Riera személyében három fontos játékos is elhagyta az együttest, ám a vörösöknek sikerült kitölteniük az űrt, hisz Jovanovics, Joe Cole, Poulsen és Meireles személyében minőségi futballistákat igazoltak. Maradt továbbá a két szimbólum, Gerrard és Torres is, ennek ellenére a Mersey-partiak nem túl meggyőzően rajtoltak a Premier League-ben: egy győzelem, két döntetlen és egy vereség a mérlegük. Főleg támadásban akadnak gondok, hisz négy bajnokin eddig két gólt szereztek csak, két meccsen is gólképtelenek voltak, ebből következően pedig egyszer sem szereztek egy gólnál többet.


Gerrard ennél kisebb labdákkal is megbírkózik fotó: liverpoolfc.tv
Gerrard ennél kisebb labdákkal is megbírkózik fotó: liverpoolfc.tv


A K jelű csoport másik találkozóján az olasz Napoli Mihai Nesu együttesét, a holland Utrechtet fogadja.

Ami a többi találkozót illeti, jó néhány sztárcsapat fut majd ki a gyepre csütörtök este. Az A csoportban a Juventus a lengyel Lech Poznant fogadja, míg a Manchester City a Salzburg vendége lesz. A B kvartettben az Atletico Madrid Szalonikiben teheti meg az első lépéseket a címvédés felé. Juhász Roland és az Anderlecht Huszti Szabolcs együttesét, a Zenit Szentpétervárt látja vendégül a G csoportban, míg a H kvartettben Ciprian Marica és a Stuttgart a svájci Young Boyst látja vendégül. Az est talán legnagyobb rangadójára Párizsban kerül sor, ahol a PSG a Sevillával csap össze a J csoportban, ugyanabban a kvartettben, ahol Hajnal Tamás és a Dortmund az ukrán Karpati Lvivhez látogat.

A csütörtöki program:
A csoport:
Red Bull Salzburg - Manchester City
Juventus - Lech Poznan
B csoport:
Arisz Szaloniki - Atlético Madrid
Bayer Leverkusen - Rosenborg
C csoport:
Lille - Sporting Lisboa (portugál)
Levszki Szófia - Gent
D csoport:
Dinamo Zágráb - Villarreal
FC Bruges - PAOK Szaloniki
E csoport:
AZ Alkmaar - Sheriff Tiraspol
Dinamo Kijev - BATE Boriszov
F csoport:
Sparta Praha - Palermo
Lausanne - CSZKA Moszkva
G csoport:
Anderlecht -Zenit
AEK Athén - Hajduk Split
H csoport:
VfB Stuttgart - Young Boys
Getafe - Odense
I csoport:
PSV Eindhoven - Sampdoria
Debrecen - Metaliszt Harkiv
J csoport:
Karpati Lviv - Borussia Dortmund
Paris Saint-Germain - Sevilla
K csoport:
Napoli - Utrecht
FC Liverpool - Steaua
L csoport:
Besiktas - CSZKA Szófia
FC Porto - Rapid Wien

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: